2024. március 29. - Auguszta

Függetlenedett a kis sziget

Kikiáltotta függetlenségét csütörtökön egy apró brit sziget az északi Shetland-szigetek közelében, arra hivatkozva, hogy a terület törvényesen valójában soha nem is volt Nagy-Britannia része.
2008. június 19. csütörtök 20:49 - Hírextra
Stuart Hill, a Forvik-sziget egyetlen lakója bejelentette, hogy a terület nem ismeri el sem a brit kormányt, sem az Európai Uniót. A sziget brit fennhatóság alá tartozó külterületté akar válni a Csatorna-szigetek mintájára. Az egyhektárnyi sziklás sziget ezzel elszakadna az Egyesült Királyságtól, felhagyna az adózással és saját magát igazgatná. Hill arról is beszámolt a Shetland News internetes kiadásának a rezidenciáját képező kétszemélyes sátorból, hogy saját pénznemet, bélyeget és lobogót akar bevezetni a szigeten.

A szakadár szigetlakó abban bízik, hogy kezdeményezésével hasonló jellegű elszakadásra ösztönözheti a Shetland-szigetek 22 ezer lakóját is. Hill szerint az északi szigetcsoport sokat nyerne azzal, ha részesedést követelne a környékbeli vizeken folyó olaj- és földgázkitermelésből. "A Shetland-szigetek és Nagy-Britannia közti kapcsolat azon a feltevésen alapul, hogy a szigetek Skócia részét képezik. Márpedig ez teljesen téves kiindulópont, senki nem tudja megmondani, pontosan mióta tartoznak a Shetland-szigetek Skóciához" - fejtegette Hill. "Forvik függetlenségének kikiáltásával mindössze visszaállítom a törvényes viszonyt a Shetland-szigetek ezen része és a brit korona között" - tette hozzá.

Forvik függetlenségi nyilatkozata leszögezi: a sziget jogi helyzete azóta tisztázatlan, hogy I. Krisztián dán király 1469-ben III. Jakab skót uralkodónak adta a több mint 100 szigetből álló Shetland-szigetcsoportot. Nagy-Britannia később - "minden előzetes jogosultság nélkül" - kisajátította a skót szárazföldtől 210 kilométerre északra húzódó területen folyó halászatot és olajkitermelést - érvelt Hill.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását