2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A világ legveszélyesebb helyei

A mumbai terrortámadás nyomán a The Daily Telegraph összeállította a világ legveszélyesebb területeinek listáját. Bár a sorrend a brit külügyminisztérium ajánlásai alapján készült, a megállapításai a magyar állampolgárok számára is érvényesek lehetnek.
2008. november 30. vasárnap 07:30 - Hírextra
Irak

Az iraki biztonsági helyzet továbbra is nagyon bizonytalan, főként a fővárosban, Bagdadban, de sok helyen vidéken is, például a déli Bászrában és az északi Kirkukban. A terrorizmus veszélye továbbra is jelentős, a külföldi állampolgárokat gyakran rabolják el.

Afganisztán

A közép-ázsiai országban szintén nagy probléma a terrorizmus, azon belül az emberrablások, az öngyilkos merényletek és az egyéb fegyveres erőszak. Bár keleten és délen a legrosszabb a helyzet, az ország egyetlen része sem mondható biztonságosnak.

Észak-Kaukázus

Kritikusan rossz a biztonsági helyzet az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, Ingusföldön és Dagesztánban, bizonyos mértékben Kabard- és Balkárföldön is. A csecsen felkelők ráadásul időnként az orosz fővárosra, Moszkvára is kiterjesztik az akcióikat.

Dél-Afrika

Az egész ország szenved a bűnözés különösen erőszakos formáitól, beleértve a nemi erőszakot és a gyilkosságot, bár ezek többsége olyan helyeken történik, amelyeket a turisták - nagyon helyesen - elkerülnek. Egyre gyakrabban fordulnak elő rablások és autólopások.

Jamaica

A főváros, Kingston meglehetősen rossz bűnözési mutatókkal rendelkezik, de ezek főként a turisták által messze elkerült negyedekben történnek. Az utazóknak ugyanakkor a strandokon és az elszigetelt vidéki területeken is érdemes ébernek maradniuk, mert még nappal is érhetik meglepetések.

Szudán

Az afrikai országban igen jelentős a terrorveszély, a humanitárius helyzet pedig továbbra is borzalmas - a darfúri harcok elől több mint 2 millió ember menekült el, és vált földönfutóvá. Darfúrban nagyon erős a banditizmus, különösen éjszaka a falvakban.

Thaiföld

A politikai indíttatású tüntetések és a szükségállapot Bangkok mindkét repülőterét érintik, a főváros számos pontját érdemes elkerülni ezekben a hetekben. Októberben a kambodzsai határ mellett törtek ki harcok, így az a terület sem ajánlott, ahogy a déli végek sem, ahol a muszlim lázadók okozhatnak kellemetlen perceket.

Kolumbia

Bár az elmúlt években sokat javult a biztonsági helyzet, a terrorizmus és az emberrablások még most is komoly kockázatot jelentenek, különösen vidéken. A taposóaknák is veszélyesek, idén körülbelül 400 ember halálát okozták. A szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem továbbra is súlyos problémák forrása.

Haiti

A karibi országban rendszeresek a váltságdíj érdekében elkövetett emberrablások, a magas élelmiszerárak miatti tüntetések pedig gyakran torkollnak utcai erőszakba. A hurrikánok és az áradások tovább rontottak Haiti egyébként is kétségbeejtő gazdasági helyzetén.

Eritrea

A kelet-afrikai állam határvidékei továbbra is veszélyesek, így érdemes elkerülni az Etiópiába és Dzsibutiba vezető utakat.

Kongói Demokratikus Köztársaság

A hatalmas területű afrikai államban siralmas a biztonsági helyzet, különösen a keleti végeken, ahol a kormánycsapatok és a különböző lázadó csoportok véget nem érő harcokat folytatnak.

Libéria

A tüntetések gyakran járnak utcai összecsapásokkal, és a fővárosban, Monroviában a fegyveres erőszak is igen gyakori.

Pakisztán

A terrorizmus és a felekezetközi erőszak egyaránt sújtja a dél-ázsiai országot, ahol gyakoriak az öngyilkos merényletek, valamint a központi és helyi hatalom épületei ellen végrehajtott rajtaütések. Szeptemberben az iszlamabádi Marriott Hotelben ötven emberrel végzett egy robbantás.

Burundi

A kis területű afrikai országban sokat javult a helyzet a lázadókkal májusban aláírt fegyverszüneti egyezménynek köszönhetően, de rajtaütések továbbra is előfordulnak.

Nigéria

Az olajban gazdag Niger-deltában emberrablások mindennap előfordulnak, 2006 januárja óta mintegy 240 külföldit hurcoltak el fegyveresek. A kisebb-nagyobb városokban gyakoriak a keresztények és a muszlimok közötti összecsapások - legutóbb Josban mintegy 400-an vesztették életüket.

Zimbabwe

A helyzet továbbra is megjósolhatatlan Robert Mugabe országában, ahol a politikai erőszak időnként ellenőrizhetetlenné válik, a fegyveres szervezetek tagjai gyakran önkényeskednek. A háborús veteránok által lakott vidéki területeket különösen érdemes elkerülni.

India

Mumbaiba most természetesen nem ajánlott utazni, de a szubkontinensnyi ország legtöbb része biztonságosnak számít. A veszélyes kivételek közé tartozik a pakisztáni határvidék, Kasmírt is beleértve, valamint Jammu.

Mexikó

Közép-Amerika legnagyobb országában egyre fokozódik az utcai erőszak, a városközpontok és a tömegközlekedési járművek különösen veszélyesek lehetnek. A természeti veszélyek közé tartoznak a földrengések és a hurrikánok, utóbbiakra június és november között kell számítani.

Izrael és a palesztin területek

A terrorizmus elsőrendű veszélyforrás Izraelben, de a zsidó államnál is veszedelmesebbek a palesztin területek, különösen a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezet. A milicisták emberrablásokkal igyekeznek kiegészíteni szűkös bevételi forrásaikat.

Libanon

Az Izraellel szomszédos országban fel-fellángol a vallásilag is motivált politikai erőszak, különösen a fővárosban, Bejrútban, így nem nevezhető elsőrangú turistacélpontnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását