2024. április 20. - Tivadar

Mindenre kiterjedő korrupció-ellenesség

Vesztegetés vádjával kerülhetnek bíróság elé a kínai orvosok és pedagógusok, ha a munkájuk során anyagi vagy egyéb természetű ellenszolgáltatásban részesülnek - jelentette be hétfő este a Legfelsőbb Népi Bíróság és a Legfelsőbb Népi Ügyészség.
2008. november 25. kedd 13:37 - Hírextra
Az új értelmezés szerint, az egészségügyi dolgozóknál vesztegetésnek számít, ha a gyógyszerészeti vállalatok kereskedőitől, vagy a gyógyászati segédeszközök gyártóitól pénzt fogadnak el, illetve ha az orvosok ezeket a termékeket előnyben részesítik a receptek felírásakor.

A pedagógusok is hasonló vádakkal nézhetnek szembe, ha a tankönyvek, taneszközök, uniformisok és más, a tanítással összefüggő termékek forgalmazóitól ellenszolgáltatást fogadnak el.

A sport és kulturális rendezvények szervezői, valamint az igazságszolgáltatásban, különböző értékbecslő testületekben, beszerzési bizottságokban dolgozók szintén börtönbüntetésre számíthatnak, ha ilyenformán illegális javakra tesznek szert.

A kínai igazságszolgáltatás mostani szigorítása a büntetőtörvénykönyv korábbi módosításaival van összhangban, amely ezt megelőzően csupán azt mondta ki, hogy a vesztegetés bűntette csupán a kormányhivatalnokokra, illetve az állami vállalatok alkalmazottaira tejed ki.

Egy újabb értelmezés szerint az üzleti célú vesztegetés, mint bűncselekmény a nem állami cégek tisztviselőire és alkalmazottaira is kiterjed.Az újabb módosítás szerint a vesztegetést helyeslők is bűnt követnek el, az anyagi ellenszolgáltatás mellett a különböző természetbeni juttatások, például a kuponok, berendezési tárgyak vagy utazási csomagok is kenőpénznek számítanak.

A kínai Legfelsőbb Népi Bíróság és a Legfelsőbb Népi Ügyészség 2002 és 2007 között összesen 19 963 vesztegetési ügyet tárgyalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását