2024. április 19. - Emma

Rekviem a BKV ellenőrök elvesztett emberségéért

Vannak olyan munkahelyek, amelyek nem kimondottan segítik a dolgozót lelki egyensúlyának megőrzésében. Ilyen például a BKV-nál ellenőrnek lenni; sok-sok stressz, idegeskedés, néha erőszak – mindez az utasok oldalán is…
2008. július 9. szerda 19:09 - Gedei Szilárd
Az ember gondolataiba merülve, békésen libeg le a Moszkva téri mozgólépcsőn, miközben a fentről hullámzó péksütemény-illat maradványait próbálja beazonosítani, ami ha sikerül, szintén valamiféle megnyugvást ad az embernek. Már éppen a Tocsik-per hosszúságú lépcső aljához érkezvén a tömegből való tovalibbenésre készül az ember, mikor egy női pankrátor ugrik elénk, mintegy végleg kioltva a mozgó csodáról a földre tóduló tömeg utolsó, kis pislákoló esélyét is az elakadásmentes tovahaladásra. Az idilli utazás sosemvolt álomképe már messze jár, helyette viszont egy emberes adag adrenalin lökődik az agyba, s a szörnyre nézve önkéntelenül is a legendás Sigfrid jut az ember eszébe, mégpedig hogy miként győzte le azt a rusnya, tűzokádó sárkányt. S az ember már nyúlna a sosemvolt kardjához – hacsak nem valamiféle ősi, magyar hagyományőrző harcosklub tagjai vagyunk, kiknek szent meggyőződése, hogy a kardot, bárdot, meg egyéb hitelesített sárkányölő eszközöket tömegközlekedéssel kell szállítani és néha megszurkálni másokat, mert akkor valóban lehet valami életmentő eszköz a derekunkra csatolva – szóval nyúlnánk a kardhoz, de a bestia gyorsabb, mint gondoljuk. Szem nem villan, s már le is csap: megragadja az embert és nem ereszti – innen már soha nem menekülünk, a fenevad megérezte, hogy félünk. Nem, nem marad más, mint a küzdelem, neki kell menni… nem, ez minimum öngyilkosság, hisz legalább háromszor akkora, mi lesz hát velünk?

Lehet, hogy utolsó pillantásom ez, amivel végigmérem a monstrumot, de jobb úgy általában tisztában lenni azzal a mérges izével, amivel megküzdünk itt, a Moszkván, az ifjúság jelképén, ami most a sötét és véres középkort idézi. De mi ez, nini, ennek a kolosszusnak valami karszalagja van, mi az, hogy BKV, meg hogy Jegyellenőr, hát mégiscsak ember ez, akivel tusakodni készülünk, vagy csak a metró különbejáratú hétfejű sárkánykígyója rejti el a maradék hat fejét egy eledelévé vált szerencsétlen ellenőr megmaradt ruhájában?

Miután konstatáltuk, exponáltuk, meg intravertáltuk, hogy mégiscsak embernek kell lennie, mert mozog a szája – persze ez még önmagában nem elegendő bizonyíték, hiszen lehet, hogy csak táplálkozni akar (ezen a ponton végleg kiver a víz) –, szóval mozog a szája és valami nyöszörgésfélét is hallok, mintha valahol a távolban, alig halhatóan szólna a „Jég dupla wiskeyvel” a smirglihangú művész megszokott, rekedtes hangján. De nem, ez a BKV őrnek álcázott monumentális emberobjektum egyik részéből jön – magát az objektumot egyébként egyszerű bemérni: mindenhol van, de főleg előttünk, oly lomhán és méltóságteljesen terül szét előttünk, mint Pest a Várból nézve, s legalább olyan büdös is. Zsíros haja meg-megcsillan a minimális metrós világításban, ekkor esik le, hogy ez tiszta Kontroll, csak Badár helyett egy a szereplőválogatáson a Sex Pistols punkegyüttes legigénytelenebb tagjának nézett művésznő közreműködésével. Rögtön meg is enyhül a bérletfelmutogatástól kikérgesedett szívem, s azzal biztatom magam, tehetek végre valamit én is a sok bliccelő, komisz antibékávista által nyomorba döntött egyén javára, ha együttműködöm és felmutatom neki a két nappal ezelőtt vásárolt csili-vili kis bérletemet.

A legkritikusabb ponthoz érkezem ekkor rövidke kis kalandomban – mely egyben a tömegközlekedési vállalatokkal valók közül a legkellemetlenebb is. A közben körénk gyűlt többi ellenőr – na, ők is külön sorozatsztárok lehetnének egyenként, annyira karakteresek és egyediek: egyikük például megszólalásig hasonlít Danny de Vitora, csak nem olyan magas, a másik meg kiköpött Törpokos – de tényleg, én nem tudom, hogy mitől kék az arca, de nem gyengén az. És egyre csak közelednek… Nekem még soha nem volt halálfélelmem, és nem hittem, hogy a piros metró vonalán ér utol egyszer. Mindenesetre szorosan körülvesznek, a kicsi védi az utolsó menekülési útvonalat is, a nagy meg árgus szemekkel figyeli a zsebemet, mintha a benne matató kezemmel itt a piros, hol a pirost vezényelnék és felmerülne a „kerületileg nem elfogadott” csalás esete. „Mussa’ a ’gyét ’letét” – köszörüli hangját és fenyegetően kiveszi a zsebéből a büntetőblokkot, s mutatja, mintegy előrevetítve a történéseket, ha zsebeim átkutatása nem jár sikerrel. Pedig nem jár, mondhatnánk úgy is, hogy a menekülésre tett kísérleteim mind kudarcot vallanak, amikor megjön a csoda; táskám eldugott zsebében ráakadok az érvényes bérletre, ki is kapom rögtön, és napkitörésszerű ragyogással mutatom nekik. Az ellenőrtrojka azonban egy emberként hökken vissza, mintha legalább húszasfokozatú radioaktív plutóniumcsővel próbálnám őket a pokol fenekére küldeni – hiába, ez a szakma bizony elég stresszes, meg amúgy is jobb félni, mint a garázda bliccelők áldozatául válni –, s csak szép lassan nyugodnak bele, hogy a bérlet jó és szabályos és rendben van.

A legkisebb arcán még némi csalódottságot is látok, hát ilyen ez a szakma, nem mentes a kudarcoktól sem…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását