2024. április 18. - Andrea, Ilma

A várvavárt: Vágó kontra Fábry

A Heti Válasz nagyot dobott: egymásnak engedte a liberális Vágó Istvánt és a szélsőviktoriánus Fábry Sándort. A várva várt nagy összecsapás, így hirdették. Várta ám ezt a Hétszűnyű Kapanyányimonyók, nem a normális újságolvasó. Ő viszont nem célcsoport.
2008. június 6. péntek 12:43 - Szalay Gergely
Az, hogy Borókai Gábor főszerkesztő a bombasztikus semmitmondás szakértője lett, teljesen egyértelmű: aki politikai szót visz akár csak fél méteren is, már megtanulja a semmit is jó valaminek eladni. Így az emészthető jobboldali hetilap legújabb számának reklámján sem kell meglepődni: a várva várt összecsapás, hirdetik a Fábry-Vágó vitát. Még akár irónia is lehet: a Showdert is így adják el már akkor is, ha egy köszönésnél több az egész beszélgetésben nincs.

Kérdés csak az, ha nem iróniáról van szó, ki várta várva ezt a beszélgetést (pláne két részben) a két tévés közt. Mert az egész semmit nem tesz hozzá a világhoz (ezen mondjuk kár lenne fennakadni), ellenben az emberben véletlenül megmaradt idealizmus utolsó csíráit is kiöli.

A nagy vita
A Heti Válasz e heti számának kiemelt anyaga a két televíziós politikai vitájának első része: a négyoldalas anyagot Stumpf András jegyzi, a lap ajánlója szerint a következő szempontokat érdemes kiemelni:
Miért bojkottálja Fábry Sándor műsorát Vágó István?
Miért találja viccesnek Fábry, ha megdobálják Demszky Gábort?
Miért gondolja Vágó, hogy tíz éve a Fidesz irányítja az országot?
Miért sérti Fábry szerint az áldozatok emlékét az állandó antiszemitázás?
Miért nem tartja diktatúrának a nyolcvanas évek Magyarországát Vágó?
Miért tartja a kormányt köztörvényes bűnözők gyülekezetének Fábry?
Az aktuális lapszámban az első, a harmadik, és az utolsó felvetés kerül szóba: konkrét válasz nem érkezik egyikre sem.
Mert a bizonyos régen, várva, és nagyon várt vita annyit tesz hozzá a hazai helyzet általános képéhez, mint egy kiadós kocsmai anyázás. Árnyalattal jobb stílusban mindössze, ez is inkább a kvízmester (ezúton is üdv annak, aki ezt a barom közhelyet kisütötte) érdeme: a fél ország Sanyija hozza a formáját.

A beszélgetés tipikus politikai közhelygyűjtemény: reformliberális szólamok egyfelől, heves jobbos anyázás másfelől. Párbeszédre minimális igény sem mutatkozik a jobb sorsra érdemes felek közt.

Ha nem olvasták volna: az egész azzal kezdődik, hogy Fábry zokon veszi azt, hogy a toleráns rabmadár-rajongó (ez a rabmadár Fábry vesszőparipája, bocs a képzavarért) Vágó nem megy hozzá vendégnek. Aki erre közli, hogy szerinte a liberalizmus nem egyenlő az antipatikus dolgok támogatásával, és mióta Fábry Gyurcsány képét köpködte, a műsor általa nem támogatott irányba tart. (Pedig ha Orbán fenekét ábrázoló képet nyalogat, még rosszabb lett volna, ha nem is meglepő.)

A legendás gesztust viszont Fábry egyenesen Hasekre és Latabárra vezeti vissza, és nem érti mi vele a probléma – és ez végig így zajlik. Nincs igazad, és a te barátaid prostituált édesanyját. Repkednek a Kellerek, Zuschlagok, Gyurcsányok, Kulcsárok (és Poltok, Várhegyik, Orbánok) – a két oldal teljes közhelygyűjteményét elpufogtatják a vitapartnerek, az épületes eszmecsere szellemében. És ez az első rész, jövő héten jön a következő négy oldal. Az is nyilván várvavárt lesz, és hasonlóan épületes. Ki a hazaáruló, miért nem az, miért dögöljön meg/éljen soká Horváth Ágnes, és így tovább, és így tovább.



Ez az, amit a mérsékeltebb jobboldal mértékadó lapja szerint az ország népe várva vár: az évek óta tartó egymás feje melletti elbeszélés. Csehov már kiakadna ezektől a dialógusoktól, mi ragaszkodunk hozzájuk. És egyéni politikai szimpátiája alapján mindenki eldönti, melyik tévés a hülye.

Tiszteli
Vágó István egy korábbi interjúban elmondta: egy kereskedelmi televízió munkatársaként nem engedheti meg magának, hogy nyíltan állást foglaljon politikai kérdésekben. A Legyen Ön is Milliomos! befejezése után nem titkolta, hogy liberálisnak vallja magát. Fábryról akkor annyit mondott: műfaja legjobbjának tartja, de műsorában nem kíván szerepelni, már több meghívást köszönettel visszautasított, Változásra nem számítunk.
Megsúgom: mindkettő. Egyik trágárkodva böfögi vissza a Demokrata-Magyar Hírlap vonal közhelyeit, a másik pedig parttalanul védi a befuccsolt, előkészítetlen, és elképesztő gyengén kommunikált reformokat. Érezhetően nem kíváncsiak ők sem a másik véleményére, és a pártokkal szembeni kritikát személyes támadásnak veszik.

Az igazán szomorú az egészben persze az, hogy ezzel semmilyen sorból nem lógnak ki. A politikai diskurzus nálunk már ilyen (és mindenki csodálkozik, hogy a bölcsen meg sem mukkanó Dávid Ibolya, meg legalább a pártok ellenében bénázó Sólyom a legnépszerűbb politikusok).

Beleszagolnak a gazdaságba is (a foci és a fogyókúrás életmód mellett újabban a makroökonómiához is ért mindenki – ehhez képest pláne ciki, ahogy állunk, arról nem is beszélve, hogy még mindig azt választjuk, aki ingyenebédet ígér): de közös nevezőre itt sem sikerül keveredni. Az adók persze magasak, ellenben nagyon kevesen fizetik őket, a szlovákoknál lesz euró, de nem élnek majd jobban – sajátos hangulatkeltés a vita második részéhez.

Az kezd kissé fárasztó lenni, hogy még az értelmiség is csak itt tart (és mindketten diplomásak, Fábry egyenesen a fénykorát Aczél és Nemeskürty alatt élő filmgyártásban dolgozott, mielőtt Farkasházyék felfuttatták, Vágó pedig a mai napig figyel arra, hogy valami okosat is sugalljon a maga szkeptikus barátaival). Az írástudók felelősségét ne boncolgassuk, az amúgy is korszellemfüggő, most posztmodernezünk, történet sincs, csak szöveg: az önálló gondolatok igényének hiánya lényegesen elszomorítóbb.

Az egy dolog, hogy a Heti Válasz ezzel semmit nem mutat az olvasóinak (bár egy látlelet is lehet a maga módján érdekes): a másik (még egyszer:) az, hogy nem is akar. Ami már nem csak Borókait minősíti (a lapnak egy ideje a piac igényeire is figyelnie kell, azt kapjuk, amit hajlandóak vagyunk sokan megvenni). Az ennél többre vágyók jelenleg nincsenek annyian, hogy eltartsanak egy lapot – ez van, tessünk magunkba nézni.

Pedig valami értelmesebb vitára lassan tényleg szükség lenne, nem csak a széplelkű filoszok szerint: amikor a Fidesz csak azért nem sürgeti az előrehozott választásokat, mert míg az MSZP elvégzi a piszkos munkát, le is nullázza magát – miközben a programja várhatóan nem lesz sokkal jobb (pláne a nyugdíjasoknak).

Tényleg nem ártana valami konszenzusféle: ezt kell csinálni, ezekben az eszközökben egyetértünk, csináljuk, különben még rosszabb lesz. De nem, ide még nem értünk el.

A politikai diskurzus csimborasszója pedig még mindig az, hogy két tévés védi egymástól a kedvenc pártját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását