2024. március 29. - Auguszta

Világnapok viharában

Az utcán kedves, piros szalagot viselő kislányok óvszert osztogattak a járókelőknek pár napja. Mint később megtudtam, az AIDS-ellenes világnapra felhívó kampány része volt az akció. De nem csupán ez az egyetlen világnap, ami a december kezdetét jelzi! Sőt
2007. december 3. hétfő 11:15 - Constantinovits Milán
Az AIDS-ellenes világnap jól megfogható valami: szalagavató-szalaghoz hasonló kis kokárdát tűznek ki az aktivisták, és hirdetik úton-útfélen a halálos kór veszélyeit. Magyarországon egyelőre még a nagyobb a füstje, mint a lángja elv érvényesül az AIDS kapcsán, szinte mindenki hallott már róla, ám alig néhány ezer beteg szenved a betegség valamelyik fázisában. A társadalmi tudás azonban a betegség rizikófaktoraira, terjedési módjaira, és egyéb lényeges ismérveire már nem terjed ki, ezért tudatlanságból, előítéletből a HÍV-fertőzöttek gyakran válnak kirekesztés áldozataivá.

December 3-án volt a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja, ami arra irányította rá a figyelmet, hogy bizony az esélyegyenlőség még mindig csorbát szenved a mindennapi élet számos területén. Elég a tömegközlekedésre, vagy a hetente használt hivatalok akadálymentesítettségére gondolnunk, vagy a vakok egyelőre szűk lehetőségeit száma vennünk. (Franciaországban megindult az első Braille-írásos hetilap, mi még a könyvek javát sem voltunk képesek világtalanok számára is olvashatóvá tenni.) A siketek az egyik nagy kereskedelmi adón már feliratozással is végigkövethetik a filmeket, ez valóban előrelépés. Ám miért csak egy csatornán? Ezen kívül ugyanis csupán a parlamenti közvetítést élvezhetik jeltolmács segítségével, bár oda az sem lenne szükséges, a cirkusz hangok nélkül is cirkusz.

Két napra rá jön az Önkéntesség Nemzetközi Napja, ennek súlyát szintén nem kell sokat ecsetelni. Főleg, Magyarországon, ahol politikai érdekek fonják át a civil szférát: a karitatív szervezetek éppenhogy megélnek, az ifjúsági egyesületek a különféle lobbikörök pénzéhségének kitéve erodálódnak. Ma, nálunk önkénteskedni az öngyilkossággal ér fel, a minimális állami támogatás mellett/helyett mindössze jóindulatú mecénásokra számíthatnak a mazochista segítők. Talán december 5-én erre is fel lehet hívni a lakosság figyelmét. (Feltéve, ha a kampányhoz van elég önkéntes…)

Hasonló fontosságú december 10-e, az Emberi Jogok Napja. Hajlamosak vagyunk abba a naiv, ám tetszetős tévhitbe ringatni magunkat, hogy az emberi jogok csak tőlünk távoli, elzárt, egzotikus országokban sérülnek. Kubában dívik a politikai foglyok rendszere, Irakban még a létbiztonság alapjai sincsenek megteremtve, és Pakisztánban kiéheztetett gyermekek dolgoznak a textilgyárak mélyén. Ezek ellen idehaza tiltakozni egyfelől nemes gesztus, másfelől a csőlátás eklatáns példája: először ugyanis a saját házunk táján kellene rendet tennünk. Nálunk minden gyermek egyenlő eséllyel választhat iskolát? Minden polgártársunk rendelkezik az emberi méltósághoz való elemi joggal? Esetleg tekintsünk a határokon túlra: olykor még a szólás- vagy véleményszabadság sem biztosított kisebbségben élő honfitársainknak.

A világnapok arra valók, hogy legalább az évnek legalább abban a huszonnégy órájában végiggondoljuk azokat a hiányosságokat, amikkel gyarló emberiségünk küzd. Elmerengjünk azokon az olykor természetesnek vett előnyökön, adottságokon, amikkel mi bírunk, de lehet, hogy embertársaink többsége nem. S először csak gondolkozunk, lehet, holnap már tenni is fogunk az egyenlőtlenségek megszüntetéséért. Illúzióink ne legyenek: ezek a különbségek sosem fognak megszűnni teljesen, de tenni mindig tudunk ellenük.

Ha innen nézzük, a világnapok valóban hasznosak. Ám mivel minden napra jut legalább egy, nem várható el senkitől, hogy az év összes napján karitatívkodjon, vagy elgondolkozzon az emléknap középpontjában álló jelenségen. A közoktatásban is jól meg kell választani, hogy mely napokra helyezünk súlyt, melyeket kezeljük kiemelten. Kisebbek az olyan jól körülírható napokat jegyzik meg, mint a Víz Világnapja, vagy a Környezetvédelem Nemzetközi Napja. Nagyobbak az elvontabb témákat megjelenítőkkel is foglalkozhatnak, ők már az AIDS avagy a rasszizmus társadalmi vetületeit is megérthetik.

A világnapok rendszere ugyanakkor nem tökéletes, akadnak teljesen értelmezhetetlen, feleslegesnek tűnők is. Március 21-én ünnepeljük ugyanis a Planetáris Tudat Világnapját. Ahogy egy honlapon is olvasható, ennek a megfejtése roppant egyszerű: „A Planetáris Tudat Világnapja hagyományt teremtve ünnepli a globális tudatosságot, azt az eszmeiséget, hogy az ember felismeri és átérzi: az emberiség egységes. Az emberiség közös felelősségtudatának erősítését célul tűző Budapest Klub Alapítvány 2001. március 21-én először rendezte meg a Planetáris Tudat Világnapja fesztivált Magyarországon.” Na, ebben aztán van most minden: diszkriminációellenesség, kollektív tudatosság és némi spirituális íz is. Fincsi.

Akadnak még olyan világnapok is, amelyek eredendően pozitív értékeket sugallnak, ám valahogy félresiklottak az elmúlt években: ilyen a Valentin Nap, amelyet tökéletesen kisajátított az ajándékbiznisz és a filmipar. Minden gyártó tudja, hogy a szeretet árfolyama és profitértéke február 14-én szökik leginkább az egekbe. Hasonló jelenséget tapasztalhatunk a Biztosítás Világnapján is, amit osztrák biztosítási cégek hívtak életre, hogy figyelmeztessenek minket a biztosítások fontosságára, elvégre kiszámíthatatlan mikor válunk mi, vagy szeretteink áldozatokká. Az üzleti érdek már a kalendáriumból bűzlik.

Nagy a felelősségünk tehát, hogy melyik világnapot vesszük komolyan, és hogy egyáltalán valamelyiket annak vesszük-e. Ha csak egy nap van lehetőségünk valamit tenni az emberiség javulásáért, fejlődésért, akkor ne legyünk restek megtenni. Ha ez a Labdarúgás Világnapján egy kellemes focimeccset jelent a barátainkkal, akkor legalább ennyit. Ám szerencsére a fontosabb világnapok is egyre többször rúgnak labdába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását