2024. április 25. - Márk

Parlamenti tényező lehet a radikális jobboldal

Humor, móka, kacagás. Ezzel a három szóval lehetne leginkább jellemezni a Századvég és a Forsense legutóbbi felmérését. A kutatás nóvuma nem az, hogy a Fidesz vezet, ezt eddig is sejtettük. Viszont az már vicces, hogy az SZDSZ és a Jobbik elfogadottsága m
2008. november 15. szombat 16:09 - Kőrösi Viktor Dávid
Közgondolkodás

Konkrétan: A nemzeti párt elutasítottsága 56%, az liberálisoké 55%, az elfogadottságuk azonban egyenlően 7%. Ilyenkor ülünk és vakarjuk a fejünket, hogy mindez hogyan is van. Hiszen a Jobbikhoz általában a szélsőségesség, az agresszió, valamifajta fasisztoid és hungarista jellegű gondolkodást társít az, aki a Jobbikot tényleg nem ismeri, s kizárólag a mainstream médiából tájékozódik. Ezt erősíti a párt által alapított Magyar Gárda, amelyről sem jobb, sem baloldalon nem olvastunk még pozitívan. Ezzel szemben a közgondolkodásban az SZDSZ a tolerancia és szabadság letéteményese, az európai haladás élharcosa.

Legalábbis ezt sejtettük eddig.

A felmérés
A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-et valamivel többen (9 százalék) érzik magukhoz közelállónak, az SZDSZ esetében ez az érték már csak 7 százalék, ami megegyezik a Jobbik esetében kapott eredménnyel (MIÉP 5 százalék, Munkáspárt és Élőlánc 3-3 százalék).
Ha fordítottan közelítünk, és azt vizsgáljuk, hogy mennyien adnak egyes vagy kettes osztályzatot a pártoknak, a sorrend némiképp módosul. A legelutasítottabb párt a Munkáspárt (66 százalék) valamint a MIÉP (65 százalék), majd az FKGP (59 százalék), a Jobbik (56 százalék) és az SZDSZ (55 százalék) következik, végül a KDNP (51 százalék) és az MDF (50 százalék) zárja a többségében negatív osztályzatokkal értékelt pártok sorát. A Fidesztől távol állók aránya 39 százalék, míg az MSZP-től távol állóké 47 százalék, azaz a különbség itt is 8 százalék.
Forrás: www.fn.hu
A felmérés eredménye vagy azt jelenti, hogy a szabadságot ugyanannyian nem szeretik, mint a fasizmust… vagy pedig a fenti tipizálás nem igaz. Nem mellesleg, ha a felmérésnek hinni lehet, akkor az SZDSZ-nek nagyjából ugyanakkora az esélye a parlamentbe jutásra, mint a Jobbiknak.

Jobbik

Amiért a Jobbikot nem szeretik általában, az egyfelől a tömegmédia hatása, másfelől a hangadók hatása, amiért „ciki” a Jobbikkal azonosulni, hiszen ők „szélsőségesek”. Ez nagyjából egyszerű tétel, hiszen a hazai tömegkommunikáció fő sodorvonalában a Jobbik és csatolmánya mint abszolút negatív jelenik meg. Ehhez képest kiderült, hogy a társadalom 46%-ának legalábbis nem negatív a párt megítélése.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban a HírExtrának azt nyilatkozta, hogy nem kíván magyarázkodni, azt teszik, amit jónak látnak. A megosztó politika tehát deklaráltan és nyíltan a sajátjuk, vagy másként megfogalmazva: nem játszanak az összes húron, csak azon, amin tudnak is.

Esetükben inkább az a „meglepő”, hogy a 7%-os a pozitív megítélésük. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik – ellentétben az eddigi elemzések garmadájával – bejuthat a parlamentbe a következő választásokon. Hogy ettől fél-e valaki? Nos, erre azt lehet mondani, hogy alig többen, mint az SZDSZ parlamentbe jutásától, legfeljebb a Jobbiktól illik félni, az SZDSZ-től pedig nem illik.

SZDSZ

Az SZDSZ esetében nem a 7%-os elfogadottság a meglepő, hanem az, hogy ennyien elutasítják. Vajon miért?

Az elmúlt időszakból a szabaddemokraták javára bizonyosan nem vált Kóka János elég pocsékul sikerült elnöksége, az elnökválasztási csalással összefüggő botrány, valamint a parlament feloszlatása körül tanúsított kétkulacsos magatartás. Mindezen túl az igazi megosztó politika az SZDSZ részéről a nemzeti kérdések elutasításával erősödött. Ők viszont – a Jobbikkal ellentétben – nem vállalják nyíltan az irányultságukat, hanem a fundamentális liberális dogmák mögött egy fundamentális szimbólumellenes politikát folytatnak – a társadalom a botrányokhoz és a csalásokhoz már azért jobban hozzá van szokva. Meg tudja valaki indokolni, hogy racionális alapon hogyan lehet diszkriminálni az árpád-sávos zászlót a közéletből? Elég hülyén hangzik egy liberális párttól, amikor meg akarják azt mondani, hogy ki milyen kitűzővel járjon az utcán…

Pár példa

Egy példa: amikor az ORTT utolsó figyelmeztetésben részesítette a Tilos Rádiót (amelyben az ominózus „kiirtanám az összes keresztényt” mondat elhangzott) Eörsi Mátyás egészen a strasbourgi emberi jogi bíróságig futott az üggyel, sérelmezve, hogy az ORTT nyomást gyakorol a szerkesztőségekre. Ehhez képest a keményvonalas jobboldali Pannon Rádiót a 2002-es kormányváltás után rövid időn belül kicsinálták, holott abban nem hangzott el egyszer sem az, hogy kiirtanám az összes … (a három pont helyébe tetszés szerint beilleszthető bármi és bárki). Akkor nem volt tolerancia.

Másik példa: 2004. december 5-én népszavaztunk. Az SZDSZ álláspontja ezzel kapcsolatban az elutasítás volt, mivel iszonyatosan megterhelné a költségvetést a kettős állampolgárság megadása. Az ellen az SZDSZ-nek nem különösebben volt kifogása, hogy külföldi kezekbe kerüljenek jövedelmező (Budapest Airport) és éppen jövedelmezni kezdő (Malév) magyar cégek, ezzel is kihúzva a magyar költségvetés alatt a dugót.

Harmadik, egyben a legújabb példa: Eörsi Mátyás szerint felháborító az a sok primitív, a történelem szemétdombjára való plakát, amelyeket kifüggesztettek a szurkolók, valamint hogy a magyar szélsőségesek visszaéltek a szlovák fél vendégszeretetével Dunaszerdahelyen (számára bizonyosan Dunajska Stredá).

Hosszú sorokon folytatható a felsorolás, ám most elég lesz egyelőre ennyi. Ezek a példák, ez a fajta politika az SZDSZ megítélésének nem tettek jót, mert a szélsőséges fundamentalizmus semmiből sem egészséges. A liberalizmus köntösével álcázott kozmopolitizmusból sem.

A móka és kacagás tárgya pedig az, ahogy a nem ritkán agresszív antijobboldali SZDSZ-nek visszanyal a fagyi: szélsőséges politikájával mozgósítja a radikális jobboldali szavazókat, a Jobbik pedig köszöni szépen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását