2024. április 20. - Tivadar

A mesék birodalma 2. rész

Frakk, dr. Bubó, A kockásfülű nyúl, Mézgáék, Sebaj Tóbiás, A nagy ho-ho-ho horgász, Pom-pom, Barbapapa, Pampalini, Tom és Jerry, Pokémon, Dragon Ball. Hosszasan lehetne még folytatni ezt a felsorolást. Egy közös van bennünk, rajzfilmek, melyeken nemzedéke
2008. január 20. vasárnap 07:28 - Malina Adrienn
Akik már felnőttek, de még mindig szívesen vesznek meg egy régi, klasszikus meséket tartalmaz DVD-t, biztos, hogy azt mondják, nekik volt jobb dolguk. A mai gyerekek többsége, azt sem tudják mit hagynak ki azzal, ha nem ismerik az ügyetlen horgászt, a mindig szerencsétlenkedő vadászt vagy a hangosan motyogó gyurmaemberkét. Nekik a japán rajzfilmek futószalagon elkészített változatai jutnak, akik lelkesen harcolnak az éppen aktuális gonosz erők ellen. Szerencsére, itt, ott még megbújik néhány igazi mese. Retromese, ha lehet ezt a szót használni.

Folytatás M-től V-ig, de a lista még mindig nem teljes.

Mesék Mátyás királyról

Mátyás királyról rengeteg mese és monda született, nem véletlenül. A rendkívül népszerű királyról a rajzfilm sem maradhatott el. készült a Pannónia Filmstúdióban. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében készült el a 13 részes sorozatot. Újváry László rendezte, a forgatókönyv Kőszegi Ábel keze alól került ki a mesélője pedig Helyey László.

Mézga Család

A 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata. A cím valójában három sorozatot takar, melyek 1968 és 1978 között készültek. A sorozatok 13-13 epizódból állnak. A sorozat egy egészen hétköznapi magyar család rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, néha 30. századi leszármazottjával lép kapcsolatba. Aladár ártatlannak tűnő, gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, Paula), és enyhén hígagyú nővére (Kriszta). Az ingerlékeny szomszéd (Máris), Hufnágel Pisti, Maffia, a macska és Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutya is rendszeres szereplője a mesének.

Nils Holgersson

Ő egy svéd mesefigura Selma Lagerlöf Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című világhírű regényéből. A mese szerint Nils 1884-ben született, és a dél-svédországi Västra Vemmenhög nevű kis faluban élt szüleivel egy tanyán. 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házimanó, melynek eredményeképp kb. 20 cm-esre zsugorodott, és megértette az állatok nyelvét. Miután törpe lett az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házilúddal, Mártonnal. 1980-ban svéd–német–japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből. A rajzfilm első magyarországi bemutatásakor (1988) hazánkban is hódított. Nils, Pocok, Márton, Akka, Ingrid, Lasse, Gereben gólya, Szmörre róka nagy népszerűségnek örvedett.

No, megállj csak!

Egy igazi orosz (szovjet) rajzfilm, mely a Szojuzfilm filmstúdió gondozásában készült 1969 és 1986 között. Azok a felejthetetlen ovis délutánok amikor ezt vetítették nekünk, és mi a párizsis kenyér társaságában figyeltük a Farkas és a Nyúl kalandjait. 2004-ben új szinkronnal egy újabb széria született, melynek sikerén felbuzdulva 2006 elejére elkészült újabb 20 rész.
A filmek elején többnyire a Nyúl szerepel valamilyen ártatlan dologgal foglalatoskodva, majd a Farkas tűnik fel, aki valamilyen okból el akarja kapni a Nyulat, ekkor a Nyúl menekülni kezd, mire a Farkas azt kiáltja: "No, megállj csak!", és utánaered.

Pampalini

„Pampalini itt, Pampalini ott és máris a ketrecben a... Óóó Donna Klára ez egy oroszlán!” Ki ne emlékezne a nagydumás lengyel vadászra. Minden részben valamilyen ritka állatot próbált befogni, hol Afrikában, hol a dzsungelben, hol pedig a hegyekben, és persze sosem sikerült neki. Bár nem is akarta ő komolyan lelőni az állatokat, csak kergette őket kicsit a kedvünkért. Pampalinit 1975-ben készítették, már 30 éves is elmúlt, mégis milyen jó kis mese. Az elmúlt években jelent meg DVD-n, Gálvölgyi János szinkronjával.

Pom-pom

Csukás István fantaszikus meséje. „Hogy kicsoda Pom Pom? Többféle alakban láthatjátok: lehet paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt.” Ja, és mindig megkérdezte, „Picur, ugye megvárhatlak?” Csodálatos történeteket mesélt Gombóc Artúrról, a falánk madárról, és a többi nem kevésbé izgalmas figuráról, mint a lesből támadó ruhaszárító kötélről.

Rumcájsz kalandjai

Rumcájsz a jószívű rabló, Manka a felesége, a fiuk Csibészke a Jicin melletti erdő közepén tengetik életüket, Szélvész a szarvas társaságában. Azonban a gonosz Jicin gróf és a felesége valahogy mindig megpróbál keresztbe tenni Rumcájsznak, aki agyafúrt módon azért mindig túl jár a két helyi méltóság eszén. A rajzfilmsorozatot természetesen a csehszlovákok készítették, s az első epizódokat 1967-ben mutatták be. Összesen 39 rész dolgozza fel az erdei betyár történeteit.

Simpson család

Elsőként 1987. április 19-én jelent meg, mint 2 perces műsor a Tracy Ullman Show-ban. Akkora sikert aratott, hogy két évvel később a FOX tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte. A Simpson család azóta közel 19 évadot élt meg, és Matt Groeninget világhírűvé tette. Magyarországon a TV3 kezdte vetíteni 1998-tól, majd a csatorna megszűnése óta kisebb-nagyobb szünetekkel a Viasat 3 sugározza. Ez a rajzfilm egy átlagosnak cseppet sem nevezhető családot mutat be, hétköznapi gondokkal, mindezt remek humorral párosítva.

Tom és Jerry

Egy Oscar-díjas amerikai rajzfilm sorozat, melyet William Hanna és Joseph Barbera írt és rendezett, valamint a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió indított útjára. A sorozat epizódjai összesen hét Oscart nyertek. Az epizódok középpontjában rendszerint Tom, a macska, Jerry, az egér elfogására irányuló sikertelen kísérletei állnak. Az egyes epizódok a bennük megjelenő erőszakról is hírhedtek, ennek ellenére egy rész sem tartalmaz véres jeleneteket.
A háttérzene is fontos szerepet töltött be, a zenei rendező, Scott Bradley összetett műveket alkotott, melyek a jazz, a klasszikus zene és a popzene elemeit ötvözték.

Varázsceruza

A Varázsceruza egy lengyel sorozat volt 1964 és 1976 között készítették Łódź városában, a Se-Ma-For stúdióban. A történet középpontjában egy kisfiú és a kutyája áll, akik a kalandjaik során felmerülő problémákat egy varázsceruza segítségével oldják meg. A fiú által rajzolt dolgok megelevenednek. A 27. résztől kezdődően az egyes epizódok egymáshoz kapcsolódnak. A sorozatban nem voltak párbeszédek.

Vizipók-Csodapók

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megtanulja, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes pók. 1982-ben készítették Szombati Csaba, Szabó Szabolcs és Haui József rendezésében.

Elég! Összesen 25 mese, és még hol a vége? Ott volt, Lolka és Bolka, Sebaj Tóbiás, Kalán néni, Maja a méhecske, a Csipet csapat, Denver a dinoszaurusz, a Gumimacik, vagy amik még eszembe sem jutottak. Rengeteg aranyos mese, bár némelyik akár bugyutának is tűnik, azért szeretjük. Jó volna újra, nap, mint nap látni a tévébe. Az m2-őn minden este mossa a fogát a tévémaci, de nekem hiányzik a többi csatornáról is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását