2024. április 23. - Béla

Bédekker Halottak napjára

Mindenszentek ünnepe és Halottak napja idején megsokszorozódik a temetőlátogatók száma. Különösen most, a négy naposra duzzasztott mementó időszakában várható, hogy komoly tömegek kezdenek kisebbfajta ország- és sírkertjárásba. A praktikus tudnivalókról k
2007. október 31. szerda 11:03 - Bencsik Gyula
Mettől meddig tartanak nyitva a fővárosi temetők ezekben a napokban?

Tekintettel a nagy látogatottságra – akárcsak a korábbi években –, október 23-ától november 4-éig reggel 7 órától este 8 óráig tartjuk nyitva a temetőket, vagyis meghosszabbított nyári nyitva tartással üzemelnek az intézményeink.
Ilyenkor megindul Magyarország Budapestről vidékre és fordítva, hogy emlékezzenek szeretteikre, úgyhogy elképesztően sok látogatót várunk. A zavartalan közlekedés biztosításában nagy segítségünkre van a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a BKV külön temetői járatokat indít.



A sírkertek milyen plusz-szolgáltatásokkal várják a látogatókat?

A Fiumei úti sírkert (Kerepesi temető) története
A Kerepesi temető Magyarország egyik legrégibb összefüggően megmaradt sírkertje. Egész Európában az egyik legteljesebb „Nemzeti Pantheon”, ahol történelmünk és kultúránk nagy alakjai: politikusok, művészek, tudósok nyugszanak.
Az első temetésekre csak az 1848/49-es szabadságharc után került sor. Kezdetben főleg módos pesti polgárcsaládok temetkező helye volt. Köztemetői feladatkörét megőrizve, a múlt század későbbi évtizedeire a Kerepesi temető egyre inkább „dísztemetővé” is vált: a magyar nemzet kiemelkedő személyiségei, politikusok, írók, művészek, tudósok kaptak itt díszsírhelyet.
„Nemzeti Pantheon” létesítésének szükségességét már gróf Széchenyi István fölvetette 1841-ben írt Kelet népe című munkájában.
1855-ben Vörösmarty Mihály volt az első jeles személyiség, akit itt helyeztek nyugalomra. Temetése egyúttal a Bach-rendszer elleni néma tiltakozás is volt.
1867 és 1919 között épültek fel a nagy mauzóleumok ( Ganz, Batthyány, Deák utoljára Kossuth sírépítménye ), az Árkádsor és a ravatalozó. Századunk első felében folytatódott a díszsírhelyek adományozása. 1928-ban létesítették a Művészparcellát – a „múzeumi” parcella lényegében ma is az 1930-as évekbeli állapotot tükrözi.
A II. világháború követő évtizedekben a köztemetői jelleg háttérbe szorult. 1959-re elkészült a Munkásmozgalmi Pantheon és több munkásmozgalmi parcellát nyitottak. 1989-ben itt helyezték nyugalomra Kádár Jánost is.
1990 után rendezték és parkosították az 1956-os szabadságharcosok parcelláját. 1993-ban Antall József miniszterelnököt a Deák mauzóleum közelében helyezték örök nyugalomra. 1994-ben megindultak a köztemetések.
Ma a Kerepesi temető kettős feladatot lát el. Egyfelől Nemzeti Sírkertként őrzi a magyar múlt hagyományait, kimagasló alakjainak emlékét. Művészi értékei révén Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkja, védett zöldfelületekkel, gazdag botanikai állománnyal. – Másrészt pedig újra működő exkluzív köztemető, újszerűen kialakított, esztétikusan parkosított környezetben.
A Kerepesi temető hatalmas, 56 hektáros területen fekszik. A látogatók számára legérdekesebb terület bejárására sétaútvonalat javaslunk.

Forrás: www.btirt.hu/fiumei
A Rákoskeresztúri Újköztemetőben a mi intézetünk állít forgalomba ingyenes temetői járatokat; ezekben a napokban három mikrobuszunk áll rendelkezésre. Külön menetrendje nincs ezeknek a járatoknak, ahogy megtelik egy, máris indul, és igény szerint a sírkert legtávolabbi pontjára is elszállítja az utasokat.
A hozzátartozók tájékoztatására ezen a héten ügyeletet tartunk mind a 14 budapesti temetőnkben reggel fél 8-tól délután 5-ig. Ha bárkinek kérdése vagy elintéznivalója akad (például sírhely meghosszabbítása), munkatársaink rendelkezésre állnak a felvételi irodákban. Ha valaki mondjuk régen járt a hozzátartozójánál, és elfelejtette, merre található a sírja, a kollégáink útbaigazítják. Aki pedig telefonon szeretne információhoz jutni, az munkanapokon fél 8-tól 14 óráig az ingyenesen hívható 06-80-200-611-es számon kérhet felvilágosítást, ezen túl pedig a 06-1-260-67-72-es számon kapható folyamatosan, vagyis éjjel-nappal tájékoztatás.

Milyen szertartások lesznek a négy munkaszüneti napon?

Szinte minden temetőnkben lesznek szertartások, melyek közül hármat kiemelek. Október 31-én 17 órakor az Újköztemető mostanra gyönyörűen felújított szóróparcellájánál tartunk – immár hagyományos – megemlékezést. Valami egészen csodálatos és lélekemelő eseménynek lehetnek tanúi az érdeklődők, az elmúlt években több ezren vettek részt ezen a szertartáson. Idén Szabó Gyula, a Nemzet Színésze fog szavalni, megemlékező beszédet pedig Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes tart.
Másnap, november elsején a Farkasréti temetőben szintén 17 órakor kezdődik az új parcellának, az Angyalok Kertjének a felszentelése László atya közreműködésével, míg a főbejáratnál a központi kegyeleti megemlékezésre kerül sor.
Természetesen a Fiumei úti sírkertben is lesz megemlékezés november 2-án délben.

Fokozzák ezekben a napokban a biztonsági intézkedéseket a temetőkben?

A temetői sírgyalázásokra, lopásokra nagyon nehéz felkészülni, de természetesen megerősítjük a biztonsági szolgálatot, és a rendőrségtől is kapunk megerősítést erre az időszakra, civil ruhás rendőrök segítik a munkánkat. Persze, maximális védelmet nem tudunk garantálni, hiszen például az új köztemető 200 hektáron terül el, a bejárattól a végéig 4 és fél kilométer a távolság, tehát nem tudunk minden tisztességtelen, kegyeletsértő elemet kiszűrni ekkora területen. Az a tapasztalat ugyanakkor, hogy ezekben az időszakokban viszonylag kevesebb problémáról hallottunk. Lehetséges, hogy az emberek lelkét mégiscsak megérinti az ünnepi hangulat? Mindenesetre a lehetőségeinkhez képest mindent megpróbálunk, hogy a minimálisra szorítsuk a törvénytelenségeket, mint ahogy a tűzvédelmi előírásokra is jobban odafigyelünk a számos gyertya és mécses miatt.

Ellenőrzik, hogy kik, milyen áron kínálnak virágokat, koszorúkat, kegytárgyakat a temetőkben és környékükön?

Ennek ellenőrzése a temetőn kívül nem a mi hatáskörünkbe tartozik. A kerítésen belül viszont előre meghatároztuk, hogy milyen napi bérlet megváltása esetén mekkora területen és miket lehet árulni. A szabályok betartását folyamatosan ellenőrizzük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását