2024. április 20. - Tivadar

Már az újnácik sem a régiek

A szélsőséges szervezetek Európa szerte megerősödtek. Betiltásuk egy demokráciában nehéz feladat. Mégis mindenhol próbálkoznak az ellehetetlenítésükkel. Európa neonáciai azonban már nem azok, akik száz éve voltak. De van-e jövőjük a toleranciáról híres Un
2008. november 21. péntek 18:59 - Pénzes Dávid
Nagy-Britannia

Rájár a rúd a szélsőjobbra Európában. Angliában és Németországban a héten került a sajtó középpontjába a két ország egy-egy szélsőséges szervezete. Nagy-Britanniában hétfő este került fel a világhálóra a Brit Nemzeti Párt tagnévsora. A szélsőségesen nacionalista szervezetről kiderült, nemcsak „klasszikus” szélsőséges elemek a tagjai, hanem rendőrök, katonák, tanárok, orvosok, egyházi személyek is.

A lista miatt hatalmas a felháborodás minden oldalról. A párt tagjai tehetetlenek. A pártvezetése szerint a párttagok testi épségét és munkahelyi biztonságát tette kockára az a személy, aki nyilvánosságra hozta a neveket. Főleg, hogy a nevek mellé foglalkozást, e-mail címet, lakcímet, telefonszámot (mobilt és vezetékest is) feltüntettek.

A katonáknak és rendőröknek Angliában tilos a szélsőjobboldali pártba belépniük, így várhatóan komoly gondokkal kell szembenézniük azoknak, akik ezt megszegték. De minden bizonnyal a tanárokat vagy azt az egyetlen újságírót sem veregetik hátba a főnökei, akik feltűntek a listán. A párt több mint 13 ezer taggal rendelkezik. Ezek egzisztenciája most komoly veszélybe került. Ám Nick Griffin a párt vezetőjének legnagyobb problémája, hogy ezután azok, akik szimpatizálnak a szervezettel, és gondolkoztak a belépésen – főként az Európai Uniót ellenző Uk Independence Party szélsőségesebb tagjai közül – most megijedhettek, a lista internetre kerülésével visszakozhatnak.

Németország

Hatalmi tényezők
A szélsőjobboldali NPD-nek Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szászország törvényhozásában hat, illetve 12 képviselőjük van. A Brit Nemzeti Párt a brit parlamentben nincs jelen, de fennállásának eddigi legnagyobb áttöréseként egy képviselőt be tudott juttatni a londoni városháza 25 tagú választott testületébe az idén májusban megtartott - a kormányzó Munkáspárt súlyos vereségét hozó - helyhatósági választásokon. Képviselője, Richard Barnbrook a londoni voksok 5,3 százalékát kapta.
Németországban a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) körül forrósodott fel a levegő csütörtök folyamán. A neonácikkal szembeni fellépést Uwe Schünemann alsó-szászországi tartományi belügyminiszter vetette fel. Véleménye szerint a párt finanszírozását kellene újragondolni: egész egyszerűen el akarja zárni az NDP-nek folyósított állami pénzek csapját. Ez komoly vérveszteség volna a szervezetnek, mert évente 1,45 millió eurót kapnak (négyszázmillió forint), ami a párt teljes költségvetésének 40 százaléka.

Schünemann az alaptörvényt szövegezné át, kiemelve benne, hogy a demokratikus államrend ellen vagy a szövetségi köztársaság megdöntéséért fellépő pártok ne juthassanak állami pénzekhez. Ez ugyan érthető logika, hiszen miért adjon az állam olyan ideológiáknak támogatást, amelyek épp ennek a (demokratikus) államrendnek a megdöntéséért ügyködnek.

Az alkotmánybíróság azonban egyelőre hajthatatlan. Németországban többször próbálkoztak már a neonácik betiltásával, mindeddig sikertelenül. Egy demokratikus országban a véleménynyilvánítás az egyik alapvető jog. Ezt nem lehet korlátozni bizonyos ideológiákra. Öt évvel ezelőtt beépített ügynökök segítségével próbálták leleplezni a párt szélsőségesen idegengyűlölő nézeteit, ám hiába voltak bizonyítékok, az Alkotmánybíróság provokációnak minősítette az esetet - és minden maradt a régiben.

Európa

Az utóbbi években éppen a toleranciát hirdető nyugat-európai országokban tapasztalható az egyre növekvő idegengyűlölet. Maga az Európai Unió nem más, mint a nemzetek, kultúrák, ideológiák sokszínűségét jelképező képződmény. Létrejötte az elfogadásnak, és a páneurópaiság gondolatának köszönhető (természetesen a gazdasági hatások kényszerítő ereje mellett).

Egyre erősebb az államok közti összefonódás, a távoli cél a közös európai kormány, közös hadsereg - a nemzetállamoknak pedig egyre csökkenő szerep jut. A szélsőségesen nacionalista atrocitások száma eközben nő, a szélsőjobbos pártok kivétel nélkül mindenhol erősödnek. Sok helyen parlamenti tényezőkké váltak. Ám érdekes módon ez a nacionalizmus már nem az a klasszikus nacionalizmus, mint a huszadik század elején.

Ma nyugat-európában a nacionalizmus kiváltó oka nem az európai nációk elleni fellépés, hanem a kontinensen kívülről érkező bevándorlók elutasítása. Ez persze logikus következménye a nagy (sokak szerint túlzott) európai liberalizmusnak. Mindenkit szívesen fogadunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy pakisztáni, vagy marokkói munkakeresőnek könnyű lenne a helyzete. Sőt, európai társaihoz képest jóval kiszolgáltatottabb, helyzete sokszor megalázó. De tegyük hozzá, itteni élete még mindig nagyságrendekkel jobb, mint hazájában lenne.

Még nem alakult ki – vagy csak elhanyagolhatóan kevesekben – az európai öntudat. A bevándorlók elleni szélsőségek növekedése viszont valami ilyen érzet felé vihet. A német újnáci nem az angol vagy magyar ember ellen viseltetik agresszivitásig jutó ellenszenvvel, hanem a török, sri lankai, vietnámi stb. bevándorlókkal szemben. Akár eljuthatunk odáig is, hogy az Európai Parlamentbe bejutnak – különböző nemzetekből – szélsőségesen jobboldaliak, akik aztán összefogva európaiként fogják kirekesztő nézeteiket hirdetni a nem-európaiakkal szemben.

Ezzel persze még véletlenül sem szeretnénk azt mondani, hogy Európa jövője a neonácik kezében rejlik. A kirekesztő eszmék  sosem vezetnek jóra. Viszont komoly esély van arra, hogy a jövőben Európa sorsát erőteljesen befolyásolni fogja a bevándorlókhoz való viszony. Ebben pedig sajnos a szélsőjobbra is hárul szerep. 

Magyarország

Magyarország számára intő példa lehet Németország. Nálunk még nincsenek a parlamentben szélsőjobbos politikusok, de a tendenciákat figyelve ez nem feltétlenül lesz mindig így. A Magyar Gárda megjelenése és taglétszámának bővülési intenzitása figyelmeztető jel. Folyik ugyan per a gárda betiltására, de a német tapasztalatok alapján feltételezhetően nem ez lesz a járható út.

A megoldást valószínűleg nem a tiltásban kell keresni. Sokkal inkább a kiváltó okokat kell megszüntetni. Ha ezek az ideológiák nem tudnak mibe belekapaszkodni, akkor megszűnik a tömegbázisuk is. A gazdasági világválság azonban – ahogy 1929-30-ban is – erős háttérszelet ad nekik. A szélsőségesek felvirágozhatnak, míg a világra nehéz idők jönnek…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását