2024. április 25. - Márk

Civilek tiltakoznak a Belső-Erzsébetváros szabályozási terve ellen

Az eddiginél szigorúbb szabályozási tervet fogadott el a Belső-Erzsébetvárosra pénteken a főváros VII. kerületének képviselő-testülete - közölte Gergely József alpolgármester az MTI-vel. A Nagydiófa Egyesület szerint az új szabályozás törvénytelen, ezért
2008. szeptember 19. péntek 16:46 - Hírextra
Gergely József (MSZP) elmondta: a péntektől hatályos terv egységesen szabályozza a régi pesti zsidónegyedet is magában foglaló városrészt, az értékmegőrzésre és az ott élők életminőségének, lakhatási feltételeinek javítására helyezve a fő hangsúlyt.

"A terv lényegesen szigorúbb az eddigieknél, például nincsenek benne kötelező bontások, sokkal inkább rehabilitáló jellegű, az építési feltételek pedig sokat szigorodtak, akár az épületek magasságát, akár egy udvar beépíthetőségét tekintve" - tette hozzá.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy jogerős bontási engedélyt az önkormányzat nem vonhat vissza, ehhez az állam segítségére volna szükség, ugyanúgy, mint a felújítások finanszírozásában. "Ebben élni fogunk a felterjesztési jogunkkal" - jelezte.

Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület titkára az új szabályozási tervvel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, hogy az több pontban is törvénytelen. "Az a gyanúnk, hogy a VII. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat azt a látszatot akarja kelteni, hogy a fővároson átment ez a szabályozás" - fűzte hozzá.

Rámutatott arra: világörökségi területtel kapcsolatos terv esetén a főpolgármesternek egyetértési joga van, ám Demszky Gábor ehhez a tervhez nem adta egyetértését, ennek hiányában helyi szabályozási tervet elfogadni érvénytelen és jogellenes.

A szervezet az ügyészséghez fordul, kérve, hogy vizsgálják felül az előterjesztéseket és a Fővárosi Közgyűlés jegyzőkönyvét, mert álláspontja szerint szándékosan megtévesztették a közgyűlést, a közvéleményt és a sajtót.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) nyáron, Kanadában tartott ülésén aggodalmát fejezte ki a belső-erzsébetvárosi régi zsidónegyedben folyó bontások és építkezések miatt.

A bizottság konkrét lépéseket vár a magyar államtól az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában lévő terület megóvása érdekében, ezért felkérte a magyar hatóságokat: vizsgálják meg újra egyenként a kiadott bontási engedélyeket, hogy azok birtokosaival megegyezés születhessen az épített örökség megőrzésére.

A nemzetközi örökségvédelmi szervezet a magyar féltől 2009. február 1-jéig részletes jelentést vár a régi pesti zsidónegyed városrendezési helyzetéről és a megőrzést célzó lépésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását