2024. március 29. - Auguszta

Uniós pályázat a kórházért

A Csillagpont Kórház elnevezést kapta az a pályázati projekt, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház dolgozott ki; a tervezett 13 milliárd forintos beruházás a fenntarthatóság elvét és a minőségi betegellátást tűzi ki célul - közölte a kórház főigaz
2008. július 4. péntek 14:47 - Hírextra
Csiba Gábor a sajtótájékoztatón közölte: a pályázati beadási határidő három éve tolódik, így az egészségügyi intézmény csak most tudta benyújtani a Csillagpont Kórház a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban című uniós pályázatát.
A Csillagpont Kórház elnevezés nemcsak a kialakítandó épületet jelenti, hanem egy rendszert is, amelyhez csillagszerűen kapcsolódik az észak-magyarországi régió. A tervezett beruházással létrejöhet a megyei kórház területén egy olyan centrum, amely Borsod, Heves és Nógrád megye "csúcskórházaként" működik majd - mondta.

A tervek szerint az intézmény progresszív kórházként szerepelne, azok a betegek kerülhetnének oda, akiknek az ellátása csak ott oldható meg. A kórház új épületét mintegy 17 ezer négyzetméternyi alapterületűre tervezték, figyelembe véve az energiatakarékosság, a környezetvédelem szempontjait is - fűzte hozzá.

A főigazgató-főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a Borsod megyei kórház jelenleg a többépületes szerkezetű intézményekhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy nehéz megszervezni a betegek szállítását, az egészségügyi szakembereknek pedig folyamatosan más és más helyszínen kell ellátniuk feladataikat, ez komoly logisztikát kíván és rendkívül költséges. A tervezett Csillagpontban ezzel szemben csoportosítják a szakterületeket és a célokat, így minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérhető.

Példaként említette, hogy egy központban szerepelnek a tervekben a műtők, az intenzív osztályok, szintén egy helyszínen lenne a sebészet, a szülészet és nőgyógyászat közösen a koraszülöttek intenzív osztályával, valamint az orvosi szobák és öltözők, amelyek ma még a betegellátástól "foglalják" a helyet. A szakterületek épületeit folyosókkal kötik majd össze, ahol három szinten lehet közlekedni. Ez leegyszerűsíti a betegek, az anyagok szállítását és a járóbeteg-ellátás is könnyebben érhető majd el.

A Csillagpont Kórház szakterületei javarészt megegyeznek az intézmény mai feladatkörével - mondta Csiba Gábor, hozzátéve, hogy amennyiben az uniós pályázat eredményes lesz, a régi épületeket értékesítik. Ez hat tömb, mintegy 13.227 négyzetméterrel, ezeken túlmenően van egy külső telephely, amely 10 ezer négyzetméteres.

Kiemelte, az új kórház 4 ezer négyzetméterrel kisebb, de "tudásában" jóval több és a kihasználtság területén is optimális, ugyanis a jelenlegi épületeket nem kórház céllal építették, azok eredetileg laktanyának készültek.

Arról is beszámolt, hogy a Borsod megyei kórház mellett nyolcan adtak be pályázatot, az uniós keretösszeg mintegy 75 milliárd forint. A Csillagpont beruházási költsége 13 milliárd forint, ennek 10 százalékos önrészét a fenntartó megyei önkormányzat állja.

A pályázat többfordulós: az, amit most beadtak, egy projektjavaslat, ha ez eredményes, a második forduló beadási határideje a tervek szerint október lesz; végleges döntés decemberben születhet.
A főigazgató-főorvos közölte: eredményes pályázat esetén 2012. június 30-ra készülhet el a Borsod megyei intézmény Csillagpont Kórháza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását