2024. április 25. - Márk

Kocsis Péter Fülöp az új püspök

Hétfőn avatják a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspökévé és a Miskolci Apostoli Exarchátus apostoli kormányzójává Kocsis Péter Fülöp görög katolikus szerzetest - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája az MTI-t.
2008. június 29. vasárnap 10:34 - Hírextra
XVI. Benedek pápa május 2-án nevezte ki Kocsis Péter Fülöpöt megyés püspökké, miután a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye addigi vezetője, Keresztes Szilárd elérte a katolikus egyházban meghatározott nyugdíjkorhatárt, ezért lemondott hivataláról. Az egyházi törvénykönyv 401. kánonja ugyanis kimondja: "az a megyés püspök, aki betöltötte 75. életévét, szíveskedjék benyújtani hivataláról való lemondását a pápának, aki az összes körülmények figyelembe vételével fogja meghozni döntését".

Az MKPK tavaly novemberben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy XVI. Benedek elfogadta Keresztes Szilárd lemondását, majd ez év áprilisában tudatta: a katolikus egyházfő Kocsis Péter Fülöp dámóci görög katolikus szerzetest nevezte ki a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspökévé és a Miskolci Apostoli Exarchátus apostoli kormányzójává.

A hajdúdorogi székesegyházban tartandó hétfői liturgián Keresztes Szilárdon kívül részt vesz Ján Babjak eperjesi metropolita és Milan Sasik püspök, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátora. Kocsis Péter Fülöpöt Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa iktatja be megyés püspöki hivatalába.

Kocsis Péter 1963. január 13-án született Szegeden. Felsőfokú tanulmányait Rómában, a Pápai Szalézi Egyetemen folytatta. 1990-1992 között a hajdúdorogi Görög Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hitoktatója volt, majd 1995-ig a Miskolci Apostoli Exarchátushoz tartozó Tornabarakony paróchusaként tevékenykedett (ez a római katolikus plébánosi beosztásnak felel meg).

A belgiumi Chevetogne-ban lévő bencés monostorban 1995-től készült a szerzetesi életre. Szerzetesi fogadalmát 1998-ban tette le, ekkor vette fel a Fülöp szerzetesi nevet. A Belgiumban töltött noviciátus után 1999 karácsonyától a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon élt, a 2000-ben alapított monostorban. Több, elsősorban liturgikus és lelkiségi témájú publikáció szerzője, illetve fordítója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását