2024. március 29. - Auguszta

Keveslik az állami támogatást

Létében veszélyezteti az egyházi gyűjteményeket, hogy 2005 óta kevesebb mint a felére csökkent az egyházi fenntartású múzeumok és könyvtárak állami támogatása - tájékoztatta Egerben az Egyházi Könyvtárak Egyesületének elnöke hétfőn az MTI-t.
2008. június 23. hétfő 15:45 - Hírextra

Három éve még 800 millió, az idén már csupán 325 millió forintot kaptak a központi költségvetésből a felbecsülhetetlen vallás- és kultúrtörténeti értékű gyűjtemények gondozására - közölte Gáborjáni Szabó Botond, az egyesület éves közgyűlése előtt. Mint elmondta: az Országgyűlés a költségvetés elfogadásakor, évről évre külön fejezetben határozza meg az egyházi gyűjtemények finanszírozását. Ha a jövő évi büdzsében nem sikerül, legalább a 2005-ös szintet visszaállítani, súlyos finanszírozási válság elé néznek az intézmények - szövegezte le.


Ez annál is inkább veszélyes - folytatta -, mert az egyházi múzeumok és könyvtárak különösen értékes gyűjteményeket gondoznak.


Példaként említette, hogy az EKE által összefogott könyvtárakban mintegy 3,5 millió kötetet őriznek. A szervezet ökumenikus módon működik, összefogva a katolikus, a református, az evangélikus egyház könyvtárait. Ugyanakkor más protestáns egyházi könyvtárak, sőt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Könyvtára is tagja a szervezetnek - érzékeltette az EKE jelentőségét az elnök.
Arról is szólt, hogy a közgyűlések témája kétévente ismétlődik. Míg az egyik évben a könyvek kultúrtörténeti jelentőségéről, az ehhez kapcsolódó legújabb felfedezésekről esik szó, a másik évben a korszerű könyvtári működés tapasztalatait adják át egymásnak a szakemberek.
Ugyanakkor az idén eltérnek a hagyományos tematikától és a könyvtárak nyújtotta szolgáltatások bővítése, kiállítások megrendezése, kiadványok megjelentetése a fő téma. A Biblia éve pedig a tagkönyvtárak által őrzött különleges szentírások szakmai bemutatására is alkalmat szolgáltat - mondta Gáborjáni Szabó Botond.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását