2024. április 24. - György

Hagyó köszönetet mond a környezettudatosan élőknek

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a Környezetvédelmi Világnap alkalmából üzenettel fordult a sajtóhoz, amelyben köszönetet nyilvánít a környezettudatosan élő és akként cselekvő budapestieknek.
2008. június 5. csütörtök 17:34 - Hírextra
"A szűkebb és tágabb lakókörnyezetük fejlesztésében, alakításában a korábbiaknál lényegesen – és örvendetesen – nagyobb szerepet játszanak a város lakói. Környezettudatos egyéni viselkedésük, értékrendjük révén, de környezetvédő civil szerveződéseik közreműködésével is, a közgondolkodás és a közcselekvés minden eddiginél meghatározóbb formálói lettek. A lakóházuk kertjében, előkertjeiben virágokat ültető és gondozó lakók, a nyári hőségben az utcanövényeket időnként meglocsoló polgárok, a szelektív hulladékgyűjtésre vállalkozó budapestiek, a használaton kívüli szárazelemgyűjtést szervező iskolák, közintézmények fontos példákkal bizonyítják, hogy a városlakók is sokat tudnak – s készek is – tenni saját környezetükért" – fejtette ki a főpolgármester-helyettes.

A főváros önkormányzat Környezetvédelmi Alapja várhatóan még ebben a hónapban közreadja azt 20 millió forintos keretet biztosító pályázati kiírást, amelyre elsősorban civil szervezetek, közösségek pályázhatnak majd támogatásért a környezetvédelmet célzó projektjeik megvalósításához – tette hozzá.

Hagyó Miklós emlékeztetett rá, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok költségvetéseikben igen jelentős összegeket fordítanak környezetvédelmi, környezetszépítési célokra.

Külön kiemelt néhányat a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi nagyberuházásai közül. "Európa legnagyobb környezetvédelmi programjaként zajlik a csepeli Szennyvíztisztító Telep beruházás (amelynek működése révén a Dunába visszajutó biológiailag tisztított víz aránya 92 százalék lesz a mostani ötven százalék alatti értékkel szemben). Folytatódik – s 2010 végéig befejeződik – a Budapest teljes körű csatornázása projekt megvalósítása. Készül a pusztazámori regionális hulladéklerakó fejlesztésének II. ütemével kapcsolatos hatástanulmány, amely alapján – az EU támogatását feltételezve – jövőre el is kezdődhetnek a munkálatok.

"Sokat tettünk a budapesti levegőminőség javítása érdekében is. Elég talán csak a CO2 kibocsátás mérséklését is szolgáló Főtáv-ÖKO és ÖKOPlusz programra, vagy a tehergépjármű-behajtás újraszabályozására utalni. Persze, azt sem szabad elfelejteni, az épülő 4-es metró majdani felszíni közlekedésre – s ezzel a légszennyezettség mérséklésére – gyakorolt majdani tartós jótékony hatásáról sem" – mondta Hagyó Miklós.

A levegő minőségének a javítását azonban – tette hozzá – semmi nem javíthatná jobban, mint az, hogy a gépjárművezetők lemondanának a városon belüli fölösleges autózásról. Jó lenne, ha ebből is valamiféle környezetvédő mozgalom válna.

Különösen bosszantó – fogalmazta meg –, hogy miközben mindenki előtt ismeretesen a légszennyezettség egyik legfőbb oka az ésszerűtlen méreteket öltő gépjárműforgalom, ez a fajta belátás egyelőre hiányzik az autósokból. Hagyó Miklós megemlítette azt is, hogy a Fővárosi és a kerületi önkormányzatok környezetvédelemre fordított összegeinek egy jelentős része az ismételten visszatérő értelmetlen pusztítások és környezetszennyezés helyreállítását fedező költségek. „Miközben 14 lakossági hulladékudvart, 700 szelektív hulladékgyújtó szigetet működtetünk a fővárosban, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat Zrt. rendszeres szemétszállítást folytat, valamint évente minden kerületre kiterjedő térítésmentes lakossági lomtalanítási akciót is végrehajt, a mai napig keletkeznek illegális hulladéklerakó helyek. Ugyancsak súlyos milliókat vonnak el az értelmesebb célok megvalósításától a parkrongálók is – tette hozzá. Az illegálisan szemetelők felelősségre vonása – a jogszabályokban biztosított eszközök elégtelensége miatt – csak tettenérés, vagy szemtanú vallomása esetén bizonyul eredményesnek.”

A főpolgármester-helyettes arra kéri Budapest lakosságát, hogy figyeljen jobban a közösségi értékekre, lépjen fel aktívabban, működjön közre a rongálók és környezetszennyezők megfékezésében.

Hagyó Miklós Budapest városvezetése nevében minden fővárosinak köszönetet mond, aki az elmúlt esztendőben lakóövezete szépítésében, megtisztításában, a szelektív hulladékgyűjtésben és más, a közvetlen és tágabb környezete védelmét szolgáló tevékenységekben vett részt, illetve kezdeményezője volt.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását