2024. április 19. - Emma

Játékmackó- és babakiállítás

Közel félezer gyerekjátékból nyílik kiállítás szombaton a szentesi Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén, ahol a legrégebbi darab nyolcezer éves, de a jóval fiatalabb játékmackók is több mint hetvenévesek - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézm
2008. május 16. péntek 17:05 - Hírextra

A Béres Mária régész és Remzső Gyöngyi magángyűjtő által rendezett tárlat a régészeti koroktól napjainkig ad áttekintést a gyermekjátékok világáról - mondta a muzeológus.
A kiállított ötszáz darabos kollekción belül több mint száz játékbabát tekinthetnek meg az érdeklődők. "A babának két lelke van, de lehet, hogy három. Az egyiket a készítője lehelte belé, a másikat a kislány, aki játszott vele, a harmadikat a gyűjtő, aki szereti és megbecsüli" - vallják a kiállítás rendezői.
A bemutatott muzeális értékű játékok, babák, kiegészítők főként a szentesi és a szegedi múzeumból, illetve a szegvári magán babagyűjteményből valók, de számos darab szentesi családoktól származik, akik a kiállítás erejéig bocsátották kincseiket a közgyűjtemény rendelkezésére.
A fiúk számára lesz igazán izgalmas a szentesi vasútállomás századfordulós makettje, egy 1904-es gyártású, ma is működképes Ma:rklin-vonattal. A harmincfős mackósereg legrégebbi példánya egy nyolcvanesztendős, még fából készített medve. Látható egy nyolcezer éves miniatűr edényke - amit az akkori gyerekek játékként használtak -, valamint része a kollekciónak néhány bronzkori és Árpád-korabeli játék is.

Bár a muzeális kiállítási tárgyakkal nem játszhatnak a tárlat ifjú látogatói a közgyűjtemény munkatársai a kiállítóhelyen létrehoztak egy gyerekfoglalkoztatót is, hogy a kisleányok és fiúcskák elfoglalhassák magukat, míg a szülők és a nagymamák gyönyörködnek a régmúlt világ játékaiban - mondta a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását