2024. március 29. - Auguszta

Nyíregyháza ünnepel: városnap és borfalu

Városnapi rendezvénysorozattal emlékeznek május 15. és 18. között Nyíregyháza 1753-as újratelepítésére, s a program részeként megrendezik a bortermeléssel foglalkozó közel 600 magyarországi település Borfalu elnevezésű bemutatóját is.
2008. május 11. vasárnap 15:05 - Hírextra
A jelenleg már közel 120 ezres nagyváros lakói Károlyi Ferencre, a település egykori földesurára és Petrikovits Jánosra, valamikori szarvasi csizmadiára emlékeznek, akik a török időkben 400-ra csökkent lakosságszám miatt Békés megyéből és a Felvidékről telepítettek embereket Nyíregyházára, s mentették meg az elnéptelenedéstől az akkori kis községet - mondta Csisztu Csilla, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának sajtóreferense az MTI-nek.

A négynapos programot csütörtökön az evangélikus nagytemplomban hangverseny keretében nyitják meg. (Az egyház nagy szerepet játszott Nyíregyháza fejlődésében, mivel püspöki, majd esperesi székhelyként általános- és középiskolát hozott létre, s működtet ma is.) A koncerten a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és Fátyol Rudolf hegedűművész működik közre.

Másnap két várostörténeti könyv bemutatóját rendezik, a Döntéshozók című kötet a 20. század önkormányzati tevékenységének, a Tirpák népdalok című pedig a sajátos dalkultúrának állít emléket. A városháza aulájában kiállítást nyitnak, korabeli forrásanyagokkal mutatják meg Nyíregyháza fejlődésének állomásait. Ezen a napon koszorúzzák meg az újratelepítők szobrát is, amely a polgármesteri hivatalnál áll, majd az önkormányzat ünnepi ülésén emlékeznek meg a szabolcsi megyeszékhely történelméről.

A III. Nyíregyházi Borfalu bemutató is pénteken kezdődik, s három napon át várja programjával a helyieket és városba érkező turistákat. A városháza előtti Kossuth Lajos téren borkiállítás és kóstoló, valamint zenei program teremt lehetőséget a kikapcsolódásra, a cigány muzsikától a rockig, ki-ki megtalálhatja a non stop koncerteken a neki leginkább tetszőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását