2024. március 29. - Auguszta

Kötelező reáltárgy az érettségin?

Egy természettudományos tárgy vagy a természetismeret kötelező érettségi tárggyá tételének megvizsgálását javasolja a tudomány- és technológiapolitika legsürgetőbb feladatairól szóló állásfoglalás, amelyet az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága
2008. február 27. szerda 12:29 - Hírextra
Pálinkás József (Fidesz) a javaslat előterjesztőjeként elmondta: a természetismeret, vagy egy természettudományos tárgy ötödik kötelező vizsgatárgyként lépne be. Az MTI kérdésére hozzátette: amennyiben kezdeményezése zöld utat kap akár három-négy év alatt életbe léphet a változás.
A fideszes politikus azt is javasolta, hogy vizsgálják meg a természettudományok integrált módon, természetismeretként történő oktatásának lehetőségét az iskolákban.

Konszenzussal fogadta el a bizottság az ellenzéki képviselő azon kezdeményezését is, amely az Országos Tudományos Kutatási Alap éves költségvetését a K+F és innovációs támogatások emelkedését meghaladó módon növelné.

Az állásfoglalás azt rögzíti, hogy a bizottság támogatja: a K+F és innovációs költségvetési támogatások gyorsabb növelésére irányuló törekvéseket, annak érdekében, hogy a büdzséből e célra fordított összeg minél előbb érje el az EU által ajánlott mértéket, a GDP egy százalékát.

A testület szorgalmazza a műszaki és természettudományos területen diplomát szerzők számának, valamint a kutatói és fejlesztői szakembergárda létszámának uniós célkitűzéseknek megfelelő, jelentős növelését. A bizottság sürgető feladatának tartja - az állásfoglalás szerint - a pályázati rendszer és a finanszírozás egyszerűbbé, átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tételét.

A dokumentum értelmében a bizottság üdvözli, hogy a 2008-as költségvetésben ismét megjelent a magyar kutatóhelyek és kutatói közösségek elektronikus szakfolyóiratokkal való ellátásának koordinációja, és fontosnak tartja, hogy a következő évek büdzséiben e feladat anyagi forrásai külön soron szerepeljenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását