2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A 21. század csendőrsége a Magyar Gárda lesz

Mintegy 100-150 résztvevője volt Keszthelyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda közös irodájának szombati avatóján, ahol a Jobbik alelnöke kijelentette: a 21. század csendőrsége a Magyar Gárda lesz.
2008. január 19. szombat 18:32 - Hírextra

Szegedi Csanád cigánybűnözésről beszélt, illetve arról, hogy a magyar földeket "közel-keletiek" fogják felvásárolni. A gárda helyi kapitánya, Magyar Zoltán ezt megelőzően arról szónokolt, hogy szervezetük nem antiszemita és nem rasszista.

Szavai alatt a rendezők szóváltásba kerültek asszonnyal, akinek nyakában jól látszott egy aranyláncon függő Dávid-csillag. A vele lévő két emberrel együtt el akartak küldeni a térről, ők azonban maradtak, hangoztatva, hogy joguk van ott lenni. Később roma gyerekek és felnőttek is megjelentek a téren, de a néhány embert atrocitás nem érte.

Az iroda megnyitója után a mintegy 20 fős egyenruhás gárdacsapat a szimpatizánsokkal a közeli templom melletti várkertbe vonult, ahol megemlékeztek a Don-kanyarban elhunyt magyar katonákról. Az eseményeket a rendőrség biztosította.

A gárda ünnepsége előtt sajtótájékoztatót is tartottak a szervezők, ahol hangsúlyozták: értetlenül állnak a döntés előtt, hogy a veszprémi érsek nem engedélyezte zászlójuk megszentelését. Simon Gábor káplán korábban vállalta volna az egyházi szertartást, de ezt végül a főegyházmegye vezetője nem engedélyezte a Magyar Gárda magyar társadalomra gyakorolt megosztó hatása miatt.
Szegedi Csanád a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ha Márfi Gyula püspök "leszélsőjobboldalizza a Magyar Gárdát, ezzel leszélsőjobboldalizza a magyar törvényeket és a magyar törvényhozást", mert a gárda a törvényeket betartva működik. Hozzátette: "az egyház a mostani esettel saját magát minősíti".

A távirati iroda kérdésére, hogy vannak-e büntetett előéletű tagjai a gárdának, ahogy azt a Népszabadság egyik írásában megemlíti, Szegedi Csanád azt mondta: erre vonatkozó információk nincsenek. A felvételi procedúra elvileg kizárná, mert háromszoros szűrőn kell átesnie a jelentkezőknek, de hozzátette: "nem vagyunk egy állami szerv, hogy átvilágítást végezzünk".
A Fővárosi Főügyészség tavaly december 17-én kérte az illetékes Fővárosi Bíróságtól, hogy oszlassák fel a néhány hónappal korábban létrehozott Magyar Gárdát, mert az az egyesületi törvényben ütközően gyakorolta tevékenységét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását