2024. április 19. - Emma

Ingatlanmutyi, vagy jó könyvelő?

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Kóka János SZDSZ-elnökkel szemben a politikus normafai ingatlanával összefüggésben Deutsch-Für Tamás fideszes országgyűlési képviselő az Országgyűlés elnökénél. Az ellenzéki politikus Szili Katalinnak címzett levelé
2007. november 23. péntek 14:12 - Hírextra
Deutsch-Für Tamás, aki a Fidesz elnökének kabinetfőnöke azért kezdeményezi a vizsgálatot az SZDSZ elnökének, gazdasági miniszternek 2006-2007-ben benyújtott nyilatkozataival kapcsolatban, mert azokból kimaradt XII. kerületi Normafa úti ingatlan.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint mind a vagyon-nyilatkozattételi kötelezettség törvényi tartalmával, mind szellemével ellentétes az a gyakorlat, amelyet a liberális politikus ez esetben folytat, hiszen sajtónyilatkozatai alapján a fenti ingatlan felett egyértelműen Kóka János, mint magánszemély rendelkezik, azt teljes egészében a sajátjaként kezeli, vagyonnyilatkozataiban mégsem szerepelteti.

Deutsch-Für Tamás azt írta: a Kóka János többségi tulajdonában lévő Rumed 2000 Ingatlanforgalmazó Kft. 2003 szeptemberében vásárolta meg a budapesti négyezer négyzetméteres telket.

Hozzátette: az ingatlan egyik felén 2006 tavasza óta építenek egy kétszáz négyzetméter alapterületű, legalább hatszáz négyzetméter hasznos területű lakóingatlant. Ingatlanforgalmazók szerint csak az építkezés alatt álló telekrész 100-150 millió forint értékű, míg a lakóépület piaci értéke elérheti a 300 millió forintot - jegyezte meg a politikus.

A fideszes képviselő szerint ellentmondásos, hogy a telekingatlan tulajdonosa, egyúttal az építtető, azaz a Rumed 2000 Ingatlanforgalmazó Kft., nevében Kóka János több alkalommal is olyan tartalmú nyilatkozatot tett, hogy ő a kft. üzletvezetésre jogosult tagja. A hiteles és hatályos cégadatok ugyanakkor ellentmondanak ennek, hiszen a cégjegyzésre kizárólag Gutai-Ruppert Orsolya Zsuzsanna jogosult - írta a dokumentumban Deutsch-Für Tamás.

Az ellenzéki politikus kitért arra, Kóka János azt "már-már cinikus módon" feltünteti vagyonnyilatkozataiban, hogy egy Budapest V. kerületi ingatlanban 3,29 négyzetméteres folyosórész tulajdonosa.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást az Országgyűlés elnökénél bárki kezdeményezheti. Az eljárás célja a nyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése.

Az eljárás kezdeményezése esetén az Országgyűlés elnöke haladéktalanul átadja az ügyet megvizsgálásra az Országgyűlés Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottságának.

Kóka János a parlamenti honlapon olvasható 2006-os vagyonnyilatkozatában hat ingatlan szerepel. Két V. kerületi 81 és egy 64 négyzetméteres lakóház, egy XI. kerületi 1191 négyzetméteres ingatlan, 200 négyzetméteres lakóházzal (25 százalékos tulajdoni hányaddal), egy verőcei 637 négyzetméteres ingatlan, 71 négyzetméteres üdülővel (50 százalékos tulajdoni hányaddal), egy XIII. kerületi 13 négyzetméteres garázs és egy V. kerületi 3,29 négyzetméteres folyosórészlet.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását