2024. április 25. - Márk

"Tízmilliók tűntek el" - csúnya ügy lett az MTV Étterméből

Egyre több érdekesség derül ki Az étterem címmel éppen szünetelő MTV-s műsorral kapcsolatban. Ki vert át kit, és ki nem fizetett? Pénz, átverés és csalás. Az MTV-nél ugyanakkor nem szívesen beszélnek, a gyártó cég „illetékese”, Vermes János mé
2009. február 10. kedd 18:01 - Gedei Szilárd
A HírExtra azonban talált valakit, aki hajlandó volt köntörfalazás nélkül beszélni a műsorról. A neve elhallgatását kérő személy – akiről annyit árulhatunk el, hogy nem az MTV alkalmazottjaként, hanem külsős alkotóként vett részt a műsor készítésében – őszintén beszélt az MTV felelősségéről és Vermes János módszereiről is.

Az étterem: zártkörű rendezvény

Megkérdeztük...
Kíváncsiak voltunk a részletekre, hát megkérdeztük az MTV-t. Az alábbi kérdéseket tettük föl a sajtóosztálynak a műsorral kapcsolatban:
1. Miért jelent meg és mi az oka annak, hogy a műsorújságokban már szerepelt az adás, miközben a szerződés még nem létezett?
2. Ki a felelős az MTV-nél azért, hogy olyan céggel kötöttek szerződést, amivel szemben felszámolási eljárás zajlik?
3. Miért próbálnak megállapodni egy olyan céggel, ami bedőlt és nem felel meg a legalapvetőbb szakmai követelményeknek sem?
4. Vajon ki ígért a folytatáshoz pénzt?
5. És ki nem adott?
6. Ki kötötte a szerződést az MTV részéről?
7. Mit csináltak mindeközben az MTV jogászai?
8. Hogy lehet nagy celebparty-val a Gundelben fogadást tartani, műsort indítani, majd következmények nélkül félbehagyni?
9. Jelenleg hol tartanak a tárgyalások?
10. Miért nem tartotta be az MTV a vonatkozó törvényi előírásokat?
11. Ki fizeti ki az eddigi szereplők béreit (esetleg az MTV, közpénzekből)?
12. Egy Román Péter által „legalizált” cégnek a tárgyalásán mit keresett ott a főszerkesztő úr, ha ez egy külső gyártású műsor (hvg.hu szerint)?
13. Ki illetékes nyilatkozni az MTV-től, ha nem a sajtóosztály?
14. Van-e konkrét felelőse a műsornak házon belül, ha igen ki az?
15. Miért nem tartanak egy tájékoztatót a műsorról, ami körül egyre jobban bűzlik minden?
16. Mennyibe került, kerül konkrétan a műsor?
Mint ismeretes, Az étterem címmel egyetlen adást megélt MTV-s produkció egy külsős céggel gyártódott, de az MTV is delegált bele embereket, és persze fölkérték a Mann-Holdingot is. Az alkotók túlnyomó többsége tehát nem MTV-s alkalmazott volt. Információink szerint mindössze a felelős szerkesztőt és a technikai rendezőt delegálta az MTV. A baj ott kezdődött, hogy olyan céggel kötött szerződést a Magyar Televízió, amely ellen felszámolási eljárás volt folyamatban. Hogy történhet ilyen egy akkora állami cégnél, mint az MTV?

„December 9-én adták ki a Cégközlönyben, hogy megkezdődött a Mann-Holding ellen a felszámolás, és december 22-én kötötte meg a szerződést velük az MTV. A Cégközlöny mindenki által hozzáférhető, mi is tudtuk, hogy felszámolás alatt ál a cég. Akkor azonban Vermes János és a többiek elkezdtek hitegetni, hogy majd ők megoldják. Az MTV jogi osztálya nem is engedélyezte volna a szerződést, de valahogy csak aláírták” – mondta el a HírExtrának a produkció belső ügyeit jól ismerő forrásunk. „Vermesék folyamatosan ígérgették, hogy ki fogják fizetni a dolgozókat, de például a vágóstúdió felé a mai napig húszmilliós tartozásuk van, és minket sem fizetett ki senki” – erősítette meg informátorunk a széles körben elterjedt médiaértesülést.

De mi is ez a Mann-Holding, hogy jön a képbe Vermes János üzletember, Kótai Mihály volt ökölvívó, és ami a legfontosabb: mit csináltak az MTV-nél azalatt, amíg szép csendben tönkrement a produkció (miért vágtak bele egyáltalán)?

Románék időben észbe kaptak

„Nem úgy fogalmaznék, hogy a Mann-Holdingon bukott el az egész történet, ugyanis lényegében a produkcióval kapcsolatban a Mann-Holdingot senki sem látta. Vermes János és Kótai Mihály a Mann-Holding nevében tárgyaltak, de mindenki tudta, hogy ők nem tagjai a cégnek. Eddig azonban soha nem fordult elő egy televíziós műsornál sem, hogy valamit megbeszélünk, és nem tartjuk be a szavunkat – általában olyan gyártásvezetőkkel, olyan produkciókkal dolgozik az ember, akivel már régóta ismeri egymást, ezáltal pedig garanciát kap a szavára. Ezért csináltuk mi is, Bányai Gábor producer és Román Péter, az MTV Szórakoztató műsorok Főszerkesztőségének feje miatt. Az első két adás egyébként oda, a Szórakoztató osztályra készült. Csak aztán a Szórakoztató osztály különböző hibalistákra hivatkozva visszadobta a műsort (ennek van egy bonyolult háttere, de úgy tudom, az erről szóló papíroknak még meg kell lenniük).

Megállapodtunk mindenben, hogy mi mennyi, és miután elkészítettük a műsort benyalták a kazettát, és azzal mentek az MTV-be. Csak a szerződéseket „elfelejtették”. Átküldtek egy megbízási szerződés másolatot, és hiába kérdezgettük, hogy mikor írjuk alá, viszont bennünket meg sürgetett az idő, mert le kellett adnunk a kazettát. Határidőre el is készült a műsor, le is raktuk előzetes szemlézésre. Csak a szerződések valahogy nem íródtak meg…”

A HírExtra információ szerint a mai napig azt mondja Vermes, hogy korrekt módon el lesz intézve a fizetés, de azóta már elég sok idő eltelt. Informátorunk szerint ugyan „folydogálnak” a tárgyalások, de a műsor jövőjét illetően elég pesszimista. Amíg ugyanis nem nyitja ki a pénzcsapot Vermes, addig nem várható előrelépés sem. A tartozás azonban felvet egy érdekes problémát: nem fizették ki, mégis elkészült a műsor – valakinek nagyon rosszul kellett tehát járnia.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását