2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hiller és a kultúra jövője

A jövő a kultúráé és az oktatásé; abból a válságból, melyben most a világ van, senki nem úgy jön ki, mint ahogyan belekerült; azok távozhatnak belőle jól, akik képesek struktúraváltásra - mondta Szentesen, a tíz évvel ezelőtt zsinagógából átalakított köny
2008. november 28. péntek 12:56 - Hírextra
Hiller István a holokauszt emléktábla előtti tisztelgést követően az MTI-nek kifejtette: az egykori zsidóság templomát a világháború teljesen rommá tette és régi funkciójában már nem lehetett használni. Szentes bölcs döntést hozott, hogy a jövőt szolgáló intézménnyé alakította. Ezzel a város könyvtára magában hordozza a magyar haza XX. és remélhetőleg most már XXI. századi történelmét is, miután egy szinte élettelen templomból virágzó kultúrpalotát hozott létre.

A jövő a kultúráé és az oktatásé. Azoknak az országoknak, melyek nem túlélni akarják a válságot, hanem abból jól szeretnének kijönni, struktúraváltást kell végrehajtaniuk - mondta. Ez az előrelépés a XXI. században az oktatás, a kutatás és a kultúra fejlesztése. Minden olyan átalakítás, amely ezt a célt szolgálja, az adott ország előnyére válik. Az, hogy egy könyvtár jól működik, az olvasók száma nő, világos képe annak, hogy a kultúrához való hozzáférés a legjelentősebb és a legfontosabb erő a XXI. században.

Ami a középkorban a föld volt, ami a XIX. században a gyárak ereje, az most a megszerzett tudás - hangsúlyozta a politikus. A tehetséges magyar nép számára ez előny, előnyösebb, mint amikor a föld kincsei adják a valós hatalom alapját. A magyarok számára előnyös, ha a tehetség, a tehetség feltárása, a kultúra és az oktatás kerül előtérbe a világban. Minden energia, forint, amit erre a célra költenek, nem csak a jelen, de a jövő nemzedék érdekét is szolgálja, ez tapasztalható Szentesen, ahol jó ügyeket és lépéseket történnek - mondta az MTI-nek Hiller István.

Az oktatási tárca vezetője ezt követően a könyvtárban tartott Változó igények - megújuló könyvtár, Fejlesztési modellek itthon és külföldön című jubileumi konferencián a témáról hangsúlyozta: a változás során Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a tudományok, a kultúra, a kutatás-fejlesztés teljes spektrumában ugyanazt a színvonalat nem lehet hozni. Képesnek kell lenni arra, hogy néhány területen energiát, pénzt, tehetséget befektetve élre kerüljön az ország. Az oktatásban, a kultúrában és kutatás-fejlesztésben elsősorban természettudományos területen, illetve a hungarikumokba kell erőt és pénzt koncentrálni. A változás konfliktusokkal jár majd, de az átalakulás nélkülözhetetlen - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását