2024. március 29. - Auguszta

At egész közszolgálati szféra utcára vonul

A közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek mindegyike részt vesz a kormány megszorításai ellen tartandó szombati demonstráción, a Parlament előtt - közölte Varga László, a 23 ágazati szakszervezetet tömörítő Egységes Közszolgálati Sztrájkbizotts
2008. november 26. szerda 12:27 - Hírextra
A tüntetők az ellen tiltakoznak majd, hogy a 2009-es költségvetésben megvonnák a közszolgálati dolgozóktól a 13. havi illetményt. Azt követelik, hogy legalább négy százalékkal növeljék a közalkalmazottak és köztisztviselők bértáblájának tételeit, s a tömeges elbocsátások ellen is felemelik szavukat.

Varga László kitért arra, hogy a kormány nem teljesítette a velük kötött, 2007. február 19-én aláírt szerződést, amely a reálkeresetek értékének megőrzéséről szól, ezért idén október 31-én felújították működésüket. Ehhez képest a kedden megszavazott jövő évi költségvetés feltételei elfogadhatatlanok a közszolgálati dolgozók számára. Ha a kormány követeléseiknek nem tesz eleget, január 12-én sztrájkba kezd a bizottság - közölte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szombati demonstrációra több tízezres tömeget várnak, ugyanakkor nem várják azokat a szélsőséges elemeket, akik saját politikai céljaik érdekében, magukat népszerűsíteni mennének a rendezvényre. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a rendőrség képviselőivel, és saját rendező gárdájuk is vigyáz majd a rendre.

Kis Papp László, az öt szakszervezetet magában foglaló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés alelnöke kijelentette: "felháborító, hogy a kormány a világproblémákat a közszolgákon és a nyugdíjasokon kéri számon", míg egyes állami vállalatok igazgatói 3 és fél milliós alapjövedelemmel rendelkeznek, addig 80 ezer forintos nyugdíjakon vitatkoznak a parlamentben.
Miközben Magyar Bálint volt oktatási miniszter "egyes felsőoktatói oktatók sztárgázsijairól beszél", az egyetemek hivatalsegédei, fizikai dolgozói minimálbérét dolgoznak - hangoztatta.

Hozzátette: szakszervezeteik az Oktatási és Kulturális Minisztérium elé vonulnak tüntetni, majd csatlakoznak a Parlamentnél lévő tömeghez.Kónya Péter, a Liga Szakszervetek társelnöke arra emlékeztetett, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetményét akkor lehet csökkenteni, ha bűncselekményt követnek el. Ezzel kapcsolatban követelte a kormánytól, hogy mondja meg, milyen kollektív bűnt követtek el, ha pedig ilyen nincs, vonják vissza a 13. havi illetményük megvonását.

A Magyar Szakszervetek Országos Szövetsége részéről Kónya Gusztávné elmondta: a szociális ágazatban és az önkormányzatoknál dolgozók lassan már a munkaruhájukat, cipőiket sem tudják megvenni a reálbérek csökkenése miatt.

Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke kitért arra, hogy a folyamatos elbocsátások során 120 ezer állás szűnt meg a közszférában 2006 óta. "Félünk tőle, hogy ennek nincs vége" - tette hozzá.

Az Európai Unió lisszaboni chartáját idézve kijelentette: "a lakosságnak joga van a színvonalas közszolgálatra", ami a kormány megszorításai miatt egyre kevéssé reális.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását