2024. április 19. - Emma

Hízott libák, kacsák ügye az országgyűlésben

A termelés szabályait rendezné a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló, ötpárti országgyűlési határozati javaslat, amelynek általános vitáját hétfő este folytatta le a Ház.
2008. november 4. kedd 06:34 - Hírextra
Az előterjesztőket képviselő Bagi Béla (Fidesz) felidézte, hogy állatkínzásra hivatkozva "egy magát állatvédőnek mondó", osztrák székhelyű civil szervezet a közelmúltban akciót indított a hízott kacsa- és libamáj előállítása ellen, kereskedelmi bojkottot hirdetett a legnagyobb magyar libamáj-előállító üzem termékeivel szemben, illetve feketelistát állított össze a magyar üzemekről.

Kiemelte: a hasonló előállítási módszert használó más országok, illetve termékeik ellen nem indított akciót a civil szervezet. Elmondta, hogy a kampány eredményeként a feldolgozást végző üzem kétszáz dolgozója vált állástalanná, illetve mintegy 2.500 család megélhetése került veszélybe. Kárt szenvedtek az érintett beszállítók, a hazai termelőknek és feldolgozóknak pedig piacvesztést okozott az akció.

Bagi Béla kiemelte, hogy az ügy ártott Magyarország megítélésének is. A többszáz éves múltra visszatekintő, hungarikumnak nyilvánított hízott liba- és kacsamáj jó hírnevének helyreállítása sürgős feladat.

Mint mondta, indokolt, hogy az Országgyűlés kinyilvánítsa: a védendő nemzeti értékek részének tekinti a tradicionálisan hizlalt kacsa- és libamájtermelést, és elítéli a termékek elleni, diszkriminatív bojkott-felhívásokat.

Az erkölcsi és egyéb károk helyrehozatala érdekében felkérik a kormányt, hogy a termékek promóciójának támogatásával segítse elő az elveszett piacok visszaszerzését.
Korózs Lajos államtitkár a kormány álláspontját ismertetve elmondta, hogy a határozati javaslatot elfogadásra ajánlják, az abban szereplő hibák kijavításával.

Kiemelte, hogy a javaslatban felkérik az állatvédelmi tanácsadó testületet, foglaljon állást a hízott kacsa- és libatermelés magyarországi gyakorlatának állatvédelmi és állatjóléti vonatkozásairól, valamint arról, hogy e tevékenység kimeríti-e az állatkínzás fogalmát. Mint mondta, a határozati javaslat ezen pontja támogatható.

Ugyancsak támogatható az, hogy a határozat felkéri a kormányt: dolgozza ki a termékek egyedi, az Európai Unió szabályainak megfelelő kiegészítő jelölésének jogi szabályozását. Az államtitkár szintén támogathatónak nevezte a termékek promóciójára vonatkozó javaslatot.

Mint mondta, az a javaslat is támogatható, hogy a kormány alkosson törvényt a hungarikumokról. Közölte: már folyik az előkészítő tevékenység.

Korózs Lajos elmondta, hogy nem támogatható a határozat azon pontja, amely arra kéri fel a kormányt, kezdeményezze a magyar kacsamáj és libamáj közösségi oltalmának megszerzését az Európai Unióban.

Mint mondta, ez azért nem támogatható, mert a közösségi eljárást az úgynevezett bejegyzés iránti kérelem benyújtásával csupán a terméket előállítók csoportosulása, szövetsége kezdeményezheti.

Az államtitkár elmondta, hogy a szaktárca a kérelmeket a nemzeti szakaszban bírálja el, a végleges határozatot a bejegyzési kérelem bizottsághoz való továbbíthatóságáról a Magyar Szabadalmi Hivatal hozza meg.Bagi Béla az előterjesztők nevében közölte: kapcsolódó módosító indítvánnyal "helyreteszik" a hibákat. Az elnöklő Világosi Gábor lezárta az általános vitát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását