2024. április 18. - Andrea, Ilma

Borút Kárpátalján

Tizenkét borász, pincészet és borkóstolóterem összefogásából megnyílt Kárpátalja (Zakarpattya) első borútja, amelyen végighaladva a térségbe látogató vendégek megismerkedhetnek a vidék legjobb boraival és tájjellegű ételeivel.
2008. április 13. vasárnap 18:10 - Hírextra
A borúttal, amelynek kialakításában a Kárpátalja megyei európai integrációs és idegenforgalmi főosztály és a magánbortermelők szövetsége vett részt, a kárpátaljai borokat szeretnék népszerűsíteni a termelők a hazai és külföldi turisták körében - jelentette az ungvári ua-reporter.com internetes hírújság.

Kárpátalján jelenleg közel ötezer hektárnyi területen termesztenek szőlőt, amelyről évente mintegy 30 ezer tonna termést takarítanak be. A tervek szerint a szőlőültetvények területét 2015-re nyolcezer hektárra bővítik.

A történelmi borvidéken több száz borpince található. A legismertebb kárpátaljai pince az Ungvár (Uzshorod) és Munkács (Mukacsevo) között félúton lévő Szerednye községben található a várhegy alatt. Az UNESCO védelme alatt álló borpincerendszer hossza összesen másfél kilométer. Az itteni gazdaságban 20 szőlőfajtát termesztenek, a pincében hatféle bort kínálnak kóstolásra.

A Szerednye közelében található Borhalom (Boboviscse) szőlőtermelő település pincéjének hossza ugyancsak meghaladja az egy kilométert. Az itt termesztett szőlő mustjának cukortartalma a napsütésben gazdag években eléri a 24-28 fokot.

A borút része a Beregszász (Berehove) melletti Kígyós (Zmijivka), ahol 50 szőlőfajtát termesztenek családi vállalkozásban. A környéken több pincében kínálnak márkás borokat.

A borút legtávolabbi pontja a Nagyszőlős (Vinohragyiv) környéki Királyháza (Korolevo). A település híres pincészetét a szovjet időkben csak párt- és állami vezetők látogathatták, ma kedvelt kirándulóhelye a kárpátaljai gyógyüdülők és szanatóriumok vendégeinek.

A kárpátaljai borkóstolás a választéktól függően 25-40 hrivnyába (kb. 900-1300 Ft) kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását