2024. április 20. - Tivadar

Az agresszió felháborító

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) felháborítónak tartja az iskolákban egyre gyakrabban és egyre durvább formában megvalósuló agressziót, a pedagógusok kiszolgáltatottságát.
2008. április 2. szerda 16:46 - Hírextra

Meggyőződésünk, hogy az okokat elsősorban nem az intézményekben, az ott dolgozókban kell keresni, hanem az iskolák falain kívül. A helyzet feltárása és alapos elemzése után a tanulók és a közoktatásban foglalkoztatottak védelme érdekében szükség van mindazok összefogására, együttes kiútkeresésére, akik intézményes vagy személyes formában részesei az ifjúság nevelésének. Az egymásra mutogatás, a felelősség áthárítása csak súlyosbíthatja a helyzetet.

A PSZ és az FDSZ hangsúlyozza a társadalmi összefogás szükségességét és kezdeményezi, hogy a pedagógusképzés átalakításakor e körülményekre is tekintettel kell lenni. A pedagógusokat a konfliktusok megelőzésére, illetve kezelésére is fel kell készíteni. A gyermekekkel pedig az együttélés szabályait kell elsajátítatni, mert az írott és íratlan viselkedési normák megszegői az iskolából kikerülve a társadalom perifériájára sodródnak.

A pedagógusok szakmai, erkölcsi tekintélyének visszaállítása érdekében fontosnak tartjuk a kapkodásmentes, konzekvens és reális alapokon nyugvó intézkedéseket, a főhatósági, fenntartói felelősséget és irányítást, a vonzó pedagógus életpálya megteremtését, melynek része a méltó bérezés is. Mindennek a kormány most készülő Új Tudás-Műveltség programjában is megfelelő súllyal kell szerepelnie.

A két szakszervezet a pedagógusképzés átalakításával összefüggésben április 24-ére szervezett szakmai konferenciáján a fenti kérdéseket kiemelten kívánja tárgyalni.

Pedagógusok Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Kiadó: Pedagógusok Szakszervezete Országos Iroda

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását