2024. április 25. - Márk

Disney a jégen

Mickey és Minnie egér, Goofy kutya, Donald Kacsa, Pinokkió és valamennyi Disney hercegnő, pontosabban alakítója megérkezett Debrecenbe, ugyanis péntek este debütál a Disney on Ice - 100 év varázslat című produkció a Főnix Csarnokban.
2008. március 14. péntek 11:14 - Hírextra
A világ legnagyobb utazó show-ja 13-14 óra alatt épül fel, a kellékeket 11 kamion szállította a helyszínre. A jégszínpad építését már korábban elkezdték, ugyanis a feladat három napot vesz igénybe. A zenés-táncos jégshowban számos ismert mesefigura elevenedik meg, az est házigazdája Mickey és Minnie egér lesz, akik végigvezetik a közönséget Walt Disney varázslatos világán, a legrégebbi meséktől kezdve a modern animációs mesefilmekig.

A produkciónak magyar szereplője is van. Vikár Dóra a Pinokkió mese jótündérét alakítja a jégen, aki tanácsokkal látja el a fából készült bábut. A fiatal lány 2000-ben csatlakozott a csapathoz és azóta a Disney on Ice tagjaként járja a világot.

A produkció látványáért felelős David Pott - aki több sikeres Brodway-előadást tudhat maga mögött - a jégszínpad közepére egy monumentális, 12 méter magas és 9 tonnás kastélyt tervezett, amely az előadás során mindig változik és összeköti a meséket. Minden történethez külön színpadot rendeztek be sajátos díszlettel. A szereplőket igyekeztek úgy ábrázolni, mint ahogy a rajzfilmekben kinéznek - áll a Podium Produkció tájékoztatójában.

A száznál is több szereplőt felvonultató produkció nagy kihívást jelentett a jelmeztervezőnek, Scott Lane-nek. Az első és legfontosabb szempont az volt számára, hogy kényelmes, könnyű és rugalmas ruhákat készítsen, hiszen a korcsolyázóknak lényeges, hogy jól tudjanak mozogni a sokszor hatalmas jelmezben. Ugyancsak fontos volt a tartósság, hiszen a kosztümöknek bírnia kell a nyirkos, jeges környezetet, ami hamar rönkreteszi az átlagos anyagból készült jelmezeket. Scott Lane ezért előszeretettel alkalmazott a ruhákhoz simulékony, gumírozott textíliát, például kézzel festett spandexet, vagy sztreccsanyagot. A praktikusság mellett a jelmezek figyelemfelkeltőek is, tele vannak csillogó díszítésekkel. A 147 darab egyéni kosztümöt ezer jelmezkészítő állította össze.

A show kevésbé a szavakra, mint inkább a mozgásra épül, ezért egy világhírű koreográfust kértek fel, az Emmy-díjas Sarah Kawaharát - aki a 2002-es olimpia nyitóünnepségét koreografálta, és Michelle Kwan műkorcsolyázó-bajnok legfőbb munkatársa volt - a táncos részek kitalálására.
A modern látvány valószínűleg azonban semmit nem érne, ha mindez nem a már generációk óta népszerű meseklasszikusokkal kapcsolódna össze. A Disney-világ különlegessége éppen az utánozhatatlan, régimódi bájban rejlik, amely az egyedi hangulatteremtő képességgel és a színesen kidolgozott karakterekkel kiegészülve egy komplex élményhatást ígér.

A produkció azonban nemcsak a slágerré érett mesedalok, a dinamikusan sokszínű szereplőgárda és a látványos díszlet miatt válik felejthetetlenné, hanem azért is, mert ez parádés ünneplése 100 évnyi mesevarázslatnak, egyben pedig tiszteletteljes főhajtás a mester, Walt Disney előtt.

Az előadást Debrecenben március 14. és 16. között, míg Budapesten március 20. és 23. között láthatja a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását