2024. április 26. - Ervin

Az ÓVÁS! üdvözli a zsidónegyedről szóló jelenetést

Az ÓVÁS! Egyesület üdvözli az ICOMOS-jelentést, amely kijelenti, hogy Világörökségi Listára felvett helyszín esetében nem elfogadható a pesti zsidónegyedben zajló bontási/építési tevékenység és annak folytatása, egyúttal minden bontás leállítását ajánlja
2008. március 7. péntek 22:20 - Hírextra
Michel Polge az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) felkérésére és a főváros meghívására 2007. novemberében járt Budapesten, hogy értékelje a budapesti világörökségi terület védőzónájába tartozó régi pesti zsidónegyed örökségi értékeinek megőrzését, állapotának alakulását, a bontási-építési munkákkal kapcsolatos panaszok megalapozottságát. A francia építész jelentését szerdán hozták nyilvánosságra Budapesten.

Az ÓVÁS! pénteki közlésében azt írja: a sajtótájékoztatón egyértelműen kiderült, hogy már nem csak az ÓVÁS! és más - hazai és nemzetközi - szakértők szerint kell azonnal leállítani minden bontást a pesti zsidónegyed területén.

"A szavak szintjén tehát megtörtént az áttörés, azaz a bontásokat már nem helyesli, nem támogatja senki" - utal az egyesület arra, hogy a tájékoztatón a jelentés minden szavával egyetértett Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke és Hunvald György Erzsébetváros polgármestere is.

Az ÓVÁS! közleményében ugyanakkor kiemeli, hogy tudomásuk szerint jelen pillanatban is kilátásban van igen sok belső-erzsébetvárosi épület részleges vagy teljes bontása, közöttük a Kazinczy utca 41. vagy a Nagy Diófa utca 8. szám alatti házé.

Továbbra is gyakorlat, hogy 150-200 éves házakat úgy véd a KÖH, hogy engedi az épület majd teljes lebontásával járó, csak a homlokzatot megtartó megoldást, a faszadizmust, és sok esetben engedi műemléki védelmet érdemlő épületek bontását, valamint méretben és jellegben oda nem illő új épület felépítését - mutat rá az ÓVÁS!.

A civil szervezet ezt a gyakorlatot nem fogadja el és teljes szemléletváltást vár el a döntéshozóktól, amíg a törvényi háttér nem változik kedvezően. Az ÓVÁS! elvárja, hogy az önkormányzat ne pusztán szavakkal, hanem a gyakorlatban védelmezze a zsidónegyed értékeit és lakóit, messzemenően vegye figyelembe a negyed hosszú távú érdekeit - zárul a közlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását