2024. április 16. - Csongor

Szoci korrupciós botrány Szombathelyen

Az egész szombathelyi önkormányzat tekintélyét aláássa és a város szocialista polgármesterére is rossz fényt vet, hogy a rendőrség vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja, a napokban pedig "rabosította" a városháza volt panaszügyi referensét -
2008. február 27. szerda 14:44 - Hírextra
"Pintér István, az MSZP képviselőjelöltje volt a 2006-os önkormányzati választásokon, közreműködött Ipkovich György szocialista polgármester kampánystábjában, később pedig egyfajta személyi titkárként, egyik legfőbb bizalmasaként dolgozott" - közölte Szakály Gábor.
A panaszügyi referens 2006 márciusa és 2007 márciusa között dolgozott a városházán, posztjáról egy évvel ezelőtt hirtelen távozott, távozását családi okokkal, valamint azzal indokolták, hogy "személyiségét felőrölte" a panaszügyi referens munkakörrel együtt járó feszültség.

A távozás valódi oka viszont az ellenzék szerint az lehetett, hogy Pintér Istvánt feljelentette a Művelődési és Sportház Kht. felügyelőbizottsága, mert állítólag a városi bál szervezése kapcsán egy vendéglátóipari cég által kiállított számla alapján 300 ezer forint készpénzt vett fel, de azzal nem tudott elszámolni. Az ügyben belső vizsgálat indult, amelynek eredményéről polgármester a közgyűlés ülésén tájékoztatást ígért, de ez a tájékoztatás Szakály Gábor szerint elmaradt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a megyei napilap keddi számában jelentetett meg egy fényképes felhívást, amelyben azt közlik, hogy Pintér István az ellene vesztegetéssel és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt folyó nyomozás eddigi adatai alapján több szombathelyi családtól kért 100-150 ezer forint körüli összegeket azért, hogy ő mint a polgármesteri hivatal alkalmazottja, önkormányzati bérlakás kiutalását vagy cseréjét intézze el számukra. A rendőrség közleményében kérte azok jelentkezését, akiktől Pintér István pénzt kért a felkínált szolgáltatásért cserébe.

Lazáry Viktor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szombathelyi önkormányzat vezetésének mindenképp le kell vonnia a szükséges konzekvenciákat az esetből, és vizsgálatot kell indítania annak érdekében, hogy kik juthattak szociális bérlakáshoz Pintér István közreműködésével.
"A döntéshozatali mechanizmus miatt kizárt, hogy Pintér István egyedül határozhatott volna lakásügyekben, ő nem írhatott alá a kiutalásról szóló papírokat, így mindenképp szükség van a belső vizsgálatra" - hangsúlyozta a képviselő.

Ipkovich György Szombathely polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: megdöbbentették a volt panaszügyi referens ellen felhozott gyanúsítások, amelyekről vélhetően majd a bíróság fogja eldönteni, hogy azok hamisak vagy igazak.

Elmondta azt is, Pintér István valóban az MSZP egyik képviselő-jelöltje volt, így természetesen részt vett a választási kampányban is. Panaszügyi referensként azonban nem ezekkel az ügyekkel kapcsolatban szüntették meg a szerződését, az állítólag hónapok óta tartó nyomozásról a polgármester szavai szerint maga is csak most, a sajtóból értesült.

"Voltak kifogások a munkájával, amiket ő családi okaival magyarázott, ezért közös megegyezéssel bontottunk szerződést vele" - mondta.

Az MTI tudósítója megpróbálta elérni Pintér Istvánt, de egyelőre nem járt eredménnyel. Az MSZP helyi irodáján viszont elmondták, Pintér István már nem tagja a pártnak, kilépett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását