2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Világelső kocsonyában

Ádáz tusakodás folyik a kocsonyafőzők között! A tét: ki tarthatja a rekordot, avagy hol és ki főzi a világ legnagyobb tányér kocsonyáját? Nos, február harmadika óta ismét Felsőtárkányé az egy évvel ezelőtt elvesztett büszke cím. A legízletesebb kocsonyát
2008. február 6. szerda 10:06 - Hírextra

A felsőtárkányi kocsonyafesztivál - amelynek a címéért is több, hasonló eseményt tervező helyiség harcolt - a helyi Táltos Hotelben már le is zajlott az első februári hétvégén, a Hagyományőrzés Magyarországon rendezvénysorozat egyik látványosságaként. A kocsonyafőző viadalon a hazai versenyzők mellett számos külhonból érkezett csapat is vetélkedett az értékes díjakért. Elkészült a világ legnagyobb kocsonyája is, amelyet egy 118 centiméter átmérőjű tálban, 80 fő részére szervíroztak. Méltán jelölték a szervezők a Guinness-rekordok közé a Jankó család - apa és két fia - ízes sertéskocsonyáját.

Persze az ínyencek tudják: nemcsak a mérhető mennyiség, hanem a minőség is lehet versenykategória. Ezért a különleges és a hagyományos kocsonya elkészítésében is összemérték tudásukat a versenyzők. A mesterszakácsokból álló zsűri mindkét kategóriában a tápióbicskei illetőségű Vér házaspár produkcióját tartotta a legjobbnak. Vérék gyümölcskocsonyája eperből, szederből, áfonyából, gránátalmából és túróból készült, - nemcsak finom, hanem rendkívül látványos is volt. Vegyes baromfiból (kakasból, tyúkból, kacsából, libából) készült valódi kocsonyájuknak sem akadt méltó ellenfele. A versengés 180 résztvevője ezt előre sejtette, hiszen Vérék már egy évvel előbb is megnyerték a vetélkedést. Most újra bebizonyosodott, hogy a tápióbicskei házaspár verhetetlen.

S nemcsak kocsonyafőzésben. Hét éve, amióta járják az országot, mindenféle főzőversenyen elindultak, s nem tértek vissza sehonnan díjak nélkül. Sikereik hosszú sorából csupán néhány, amely bizonyítja főzőtudományuk sokoldalúságát. Ők az ország legjobb bográcsgulyás, ehető virág, gombóc, hurka, pogácsa, házisütemény, tájjellegű és paprikás étel főző illetve sütő nagymesterei.

- Pusztamérgesen indultunk először egy nemzetközi töltöttkáposzta főzőversenyen. Ott a legkülönlegesebb káposzta különdíját kaptuk meg. Speciális tápióbicskei töltöttkáposztánkon még a zsűri is elcsodálkozott, nekik is újdonság volt, amit feltálaltunk. Mellesleg van vagy kéttucatnyi olyan ételreceptünk, amelyet még a leghíresebb szakácsok sem ismernek. A tájjellegű ételféleségek gyűjtése a hobbink - meséli férj és feleség, szavaikat egymáséba öltve.

Legújabban egy Guinness-rekord hitelesítéséhez találtak alkalmat. A február 9-10-i tabdi szalonnasütő versenyre egy 250 kilós mangalica szalonnát visznek, egy darabban. Ekkora szalonnát egyben még nem látott a világ.

Akik azonban arra következtetnek az eddigiekből, hogy Vér János és felesége profi mesterszakácsok, tévednek. Bár valóban mesteri konyhaművészek, nem ez a foglalkozásuk. Megélhetésüket traktoralkatrész-kereskedésükkel biztosítják.

Ha kitavaszodik, mégsem csak sütés-főzés vagy traktoralaktrészek ügyében járják az országot.
Hamarosan elindulunk az évente szokásos túránkra. Az 1848-49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának egyik legjelentősebb ütközete zajlott 1848. április 4-én Tápióbicske határában. Ennek emlékére minden tavasszal útra kelünk. A falunkban működik egy hagyományőrző tüzércsapat, amelynek mi is tagjai vagyunk - magyarázzák tervük hátterét.

S ahogy az dukál, a férj korabeli tüzéregyenruhában, az asszony markotányosnőnek öltözve vág neki a Hatvan-Tápióbicske-Isaszeg-Vác-Nagycsallós-Komárom útvonalnak. Persze, mindenütt előkerül a főzőkanál is.

A búcsúszó előtt nem hagyhattuk ki, hogy a sütő-főző bajnokpártól ne kérjünk egy speciális tápiói receptet. Íme a Vér házaspár díjnyertes tápióbicskei töltöttkáposztájának "kellékei" 10 személyre: 20 darab savanyú káposztalevél, fél kiló füstölt mangalicacomb, fél kiló mangalicacomb, 15 deka rizs, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, fél liter olaj, 20 deka zsemlemorzsa, 20 deka liszt, 4 deci tejföl, egy csokor kapor, ízesítőnek még só, pirospaprika, bors és csontleves. Szokásos módon töltöttkáposzta tekercseket készítünk: a megdarált húsokhoz adjuk a félig párolt rizst, az apróra vágott, olajon üvegesre pirított vöröshagymát az elkapart fokhagymával, sóval, borssal, paprikával ízesítjük. A tölteléket egy-két tojással lazítjuk. A káposztaleveleket megtöltjük a jól összekevert töltelékkel. Csontlében puhára pároljuk. A leszűrt tekercseket liszttel, tojással, morzsával panírozzuk és bő forró olajban ropogósra sütjük. Kapros tejföllel meglocsoljuk, így tálaljuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását