2024. március 29. - Auguszta

Esztergom felszólítja a kormányt

Hazánkban a vezetékes ivóvízzel való ellátás, a szennyvizek elvezetése és -tisztítása a helyi önkormányzatok kötelező feladata. A törvényekben foglalt kötelező feladatok, a víziközművek útján biztosított közszolgáltatások szervezetéséért viselt felelősség
2008. február 5. kedd 11:10 - Hírextra
Ennek oka a rendszerváltást követő években csak részlegesen megoldott önkormányzati vagyonátadásban keresendő. Ugyanakkor tény, az egészséges ivóvíz biztosítása, ez a XXI. század nagy kihívása, jelentősége körülbelül az energiaválság megoldásával egyenértékű. Nem kizárt, hogy évtizedeken belül egyes államok akár az ivóvíz szükségleteik kielégítése érdekében fognak háborúzni egymással.

Egyre nagyobb jelentőséggel bír a szennyvizek kezelése is, a csatornázással, az elvezetett szennyvizek megtisztításával a talaj terhelése csökken, a környezet állapot javul.

Esztergom Város Önkormányzata az elmúlt napokban szakmai konferenciát rendezett a regionális vízmű-társaságok részvényeinek térítésmentes önkormányzati tulajdonba adása ügyében. A konferencia tapasztalatai, és az ott elhangzottak alapján széles körű önkormányzati együttműködés van kialakulóban. Az érintett önkormányzatok a település méretétől és politikai hovatartozásoktól függetlenül kinyilvánították, igényt formálnak a regionális vízmű cégek részvényeire.

Az országban öt állami tulajdonú regionális (Dunamenti, Dunántúli, Észak-dunántúli, Észak-magyarországi és a Tiszamenti) vízmű cég található.

Az önkormányzatok egyértelművé tették, cselekvésre szólítják fel a kormányzati szerveket, azok érdemben tárgyaljanak velük tovább a részvények kiadásáról (Számos önkormányzat már hónapokkal ezelőtt testületi döntést hozott az ügyben). Deklarálták azt is, elengedhetetlen, hogy kötelező feladataik ellátásához szükséges mértékben befolyással rendelkezzenek a helyi vízellátás és csatornázás ügyeiben, amelynek egyik módja a regionális cégekben való részleges önkormányzati tulajdonszerzés.

Az új állami vagyontörvény elbizonytalanította, és aggodalommal töltötte el az önkormányzatokat. Ugyanis megszüntette a tartós többségi állami tulajdoni hányad követelményét e cégek esetében.

Ez azt jelenti, hogy a stratégiai jelentőségű regionális vízműcégek akár száz százaléka privatizálható, és a társaságok profitérdekelt befektetők kezébe kerülhetnek. Az elmúlt időszakban rohamosan emelkedő, állami vagy önkormányzati ár-megállapítási körbe tartozó víz- és csatornadíjak megfékezésére és példaértékű együttműködésére vezetne, ha a Kormány és az önkormányzatok megállapodnának a regionális vízműszolgáltatók közös irányításában, az átalakításuk konkrét módjában.

A magyar törvényhozás megadta ehhez az első jelzést a kormányzatnak. A lex Mol keretében a regionális vízmű cégeket az ország közellátása szempontjából kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

Most a Kormány oldalán van a labda…

Meggyes Tamás Esztergom polgármestere
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását