2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Korrupcióval a szabályos közlekedésért

Oroszországban a korrupció is elősegíti a közlekedési szabályok betartását - állítja a The Moscow Times című angol nyelvű orosz napilap. Január 1-vel jelentősen megszigorították a közlekedési szabálysértések büntetését: megemelték a bírságokat és a bizony
2008. január 15. kedd 09:07 - Hírextra

Ez viszont arra indítja a közlekedési rendőröket, hogy a kisebb szabálysértésekért is megállítsák az autókat.

Leonyid Olsanszkij, az Orosz Autósok Mozgalma elnevezésű szervezet elnökhelyettese szerint a büntetés elengedése fejében általában a kiszabott bírság felével szokták megvesztegetni a rendőrt. Eddig a biztonsági öv nélkül való vezetés bírsága 100 rubel volt, s a rendőrök 50 rubelért (350 forint) nem tartották érdemesnek megállítani az autósokat. Január 1. óta a bírság 500 rubel (3500 forint), a rendőrnek az íratlan szabályok értelmében mintegy 1750 forintnyi kenés jár, s ezért már meg fogják állítani az öv nélküli autósokat, akik ezt tudván, inkább bekötik magukat.

Az elzárás megúszása jóval drágább: ilyenkor legalább 2-5 ezer rubelt - mintegy 14-35 ezer forintot - kell adni az eljáró rendőrnek. Elzárás kiszabható többek között ittas állapotban, vagy jogosítvány nélkül való vezetés, a vérvétel megtagadása, vagy például a baleset helyszínének elhagyása miatt.

(Oroszországban minden közlekedési balesethez rendőrt kell hívni, amiért minden baleset helyszínén órákra eldugul a forgalom, mire megérkeznek a rendőrök.)

A moszkvai taxisok már eddig is esküdtek rá, hogy a fővárosban uralkodó örökös dugókat a közlekedési rendőrök okozzák, illetve tartják fenn, mivel például ahelyett, hogy segítenék a dugók eloszlását, inkább a torlódást okozó ponttól néhány tíz méterre azt lesik, hogy ki fordul vissza szabálytalanul, hogy azt aztán megsápolhassák. A taxisok szerint a rendőröknek nem lenne miből megélni, ha a forgalmat úgy szerveznék, hogy az autósok ne kényszerüljenek szabálysértésekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását