2024. április 20. - Tivadar

Édibédi cukiságok

Ha nem vigyázunk, lassan minden szavunk i-re fog végződni. A mozit, fagyit, csokit már megszoktuk, de itt vannak az újabb trónkövetelők, a depi, öngyi, foki, vili, kapcsi. A nyelv rövidít és „cukisít”: bizonyos helyzetekben nem olyan zavarók e
2008. január 4. péntek 17:35 - Mohai Szilvia
Indul a suli: töri, föci, tesi, utána irány a Meki, ott egy hambi meg egy üccsi. Míg folyik a zabcsi, csörög a telcsi, egy bari kérdi, mikor legyen a talcsi. Senki sem szomi, hisz finom volt a kajcsi, de lassan menni kell haza, mert kezdődik a Szülcsi felcsi.

Ez borzasztó. Hallgatni, írni, olvasni. A monitor is torkaszakadtából üvöltött, hogy hagyjam már abba. De nem lehet, hiszen napjaink beszédében egyre inkább teret hódítottak eme „cuki” kifejezések, így beszélni kell róla. A nyelv mindig az egyszerűségre törekszik, rövidít; a beszélő szintén; ő még lusta is, siet, gyorsan el akarja hadarni, mi történt vele. E tendenciából kiindulva már nem is tűnik olyan mesebelinek a Mézga családból ismert MZ/X újmagyar (kapcs ford, abhagy), illetve Orwell újbeszél nyelvi kifejezései (bűnstop, angszoc). Utóbbiak ugyan nem főképp a nyelv egyszerűsítése miatt jöttek létre, de hasonló irányt követnek. Mivel a nyelv folyamatos változásban van; az újonnan keletkező kifejezések egy idő után meghonosodnak, így könnyen elképzelhető, hogy pár évtized múlva ezek a rövidített formák végképp átveszik az uralmat. Hiszen így kevesebb időt töltünk a beszéddel, több marad az alvásra, kevesebb papír fogy, illetve nem kopik annyira a billentyűzet. Némely ily módon keletkezett kifejezés már teljesen természetes, mint például a csoki, ropi, fagyi, zsepi, mozi, suli. Attól nem válik negédessé a stílusunk, ha azt mondjuk: Moziba megyek, de a Tali a temiben a ravinál (’Találkozunk a temetőben a ravatalnál’) már elég furcsán hangzik, no meg morbid is. Ha nem szeretnénk száz év múlva „cukibeszélül” társalogni, illenék kicsit visszafogni ezen szavak használatát.

Ha egy új jelenség üti fel a fejét a nyelvben, nem kell sokáig várnunk az azt leíró tudományos terminológia megszületéséig. Ez a folyamat hasonló ahhoz a gyakorlathoz, mikor egy felmerülő probléma esetén a kormány egy azt megoldani próbáló (illetve ezzel a címszóval némi készpénz bezsebelő) bizottságot hoz létre. Így alakult ki az „édi nyelv”, „gügyögő nyelv”, „csipogás” vagy „turbónyelv kifejezés, miszerint a felnőttek és nyomukban egyre inkább a fiatalok -i kicsinyítő-becéző képzővel látják el a különböző közneveket. A nyelv játékos rövidítési eljárása során a szóalakok alaptöve vagy csonkult töve kap képzőt, így születik meg az új alak. Elterjedésüket bizonyítja a különböző nyelvhelyességi (és minden bizonnyal hamarosan az értelmező) szótárakban való megjelenésük.

Pari, nari, kápi

A „cukiságok” kialakulásában jelentős szerepet játszottak a piaci kofák. Hajnalban kimenni árulni, hideg van, monoton a munka. Uborka, paradicsom, burgonya… unalmas. Ubi, pari, buri! Így már mindjárt más, sokkal kellemesebb, ráadásul jobban kifér a táblára. Talán egyszer majd a nullákat is lespórolják az árak végéről, és hozzá kell képzelni őket. (Optimisták egyet, pesszimisták kettőt vagy többet.) Íme még néhány agyszülemény, a nehezen érhetők „fordítással” együtt: mogyi, petri (’petrezselyem’), zelli (’zeller’), broki (’brokkoli’), cseri, bogyi (’bogyiszlói paprika’), sali, salubi (’salátának való uborka’), kovi ubi, foki (’fokhagyma’), makói foki.

Tesi, töri, föci

A másik terület, ahol már régóta megtaláljuk a becéző alakokat, az iskola. Valószínűleg itt is az unalom megtörése, az egyszerűsítési vágy és a zordon tantárgyak a nyelv segítségével való megszelídítése volt a cél. Így született meg a suli, isi, tesi, töri, művtöri, föci, bizi; rövidítéssel, de -i képző nélkül pedig a matek, biosz, számtech.

És a többiek

Nem csak a zöldségek és az okosságok világa fogadta be ezeket az újításokat; mára szinte minden témakörnek megvannak a maga édi szavai. A divatnak a ruci, pulcsi, pizsi, fülcsi, tasi, turi; az étkezésnek a már említett piaci áruk mellett a pogi, pöri, cuki (’cukor’), turmi (’turmix’), hambi, fincsi, büfi (’büfé’), Meki, piriburi (’pirított burgonya’), vanipali (’vaníliás palacsinta’), a számítástechnikának a telcsi, üzi, csörgi, vincsi, moncsi (’monitor’), regi (’regisztráció’), a párkapcsolatoknak a bari, barinő, romi (’romantikus’), kapcsi (’kapcsolat’). További cukiságok: prémcsi (’prémium’), tüncsi (’tündér’), tuti, szupi, izgi, undi, szimpi, bonyi (’bonyolult’), fonti (’fontos’), bizti, vili (’villamos’), voni (’vonat’), hapi, üzirözi, öri hari, napszemcsi, poci, tali, muti, Bariközt (’Barátok közt’) Szülcsifelcsi (’Született feleségek’), csomi, szomi, ismi, dumcsi, meglepi, aji (’ajándék’).

A megfékezhetetlen terjedés ékes bizonyítéka, hogy már olyan szavak is rendelkeznek édi változattal, melyek jelentéséhez egyáltalán nem passzol a becézés. Ilyenek a depi (’depresszió’), öngyi (’öngyilkosság’), temi (’temető’), ravi (’ravatalozó’), koszi (’koszorú’). Ha már ilyen elvetemültek vagyunk, hogy a morbiditástól sem riadunk vissza, könnyen elképzelhető, hogy ezeknek a kifejezéseknek semmi sem szabhat gátat. Ott is megjelennek majd, ahol egyáltalán nem várnánk, például a tudományokban vagy a politikában. Nézzük tehát, milyen lesz a világ, ha a cukiság végképp leigázza.

Matematika

A szórövidülés
A szórövidülés a szóalkotás egy módja, amikor egy hosszabb szóból csak az eleje (esetleg a vége) marad meg. Ha szóelemek határán történik, elvonásról beszélünk. A jelenség már az ómagyar kor elején keletkezett szórványemlékekben kimutatható, például a keresztnevekben. Alapesetek: tulajdonos > tulaj, köszönöm > kösz, professzor > prof, narkotikum > narkó, laboratórium > labor, irtózatos > irtó, linóleum > linó. Kicsinyítő képzővel: mozgóképszínház > mozi, földrajz > föci, szabadság > szabi, köszönöm > köszi, fagylalt > fagyi, csokoládé > csoki, pulóver > pulcsi, tetoválás > tetkó. Szó végéről: eszpresszó > presszó. Szóösszetételekből: magánszektor > maszek, levelezőlap > levlap, repülőtér > reptér, kondicionálóterem > konditerem, szocialista realista > szocreál, viszontlátásra > viszlát, viszonthallásra > viszhall, légy szíves > légyszi. Keresztnevekből: Péter > Pet-i, János > Jan-i, Jan-csi, Katalin > Kat-i, Kat-ó. (Forrás: Wikipédia)
Pisti, gyere ki a táblihoz, és szorcsizd össze ezt a két számcsit! Mennyi lett az eri? Okcsi vagy, öti!

Irodalom

Petcsi Sanyi híres magyar kölcsi, Kiskörcsin szülcsizett 1823-ban. Híres verijei a Reszket a bokcsi, a Nemcsi dal, a Szepti végén és az Anycsi tyúkcsija.

Fizika

A sebcsi (jelcsije: v) egy vektis mennyiség, amely a mozgi nagyságát és ircsijét adja meg. Meghatározása: az egységnyi iccsi alatt megtett uccsi. A vekti mértéke uccsi per iccsi. Az SI mértékegysirendsziben méccsi per szekcsi. A sebcsit úgy számíthatjuk ki, ha az iccsit elosztizzuk az uccsival.

Biológia

A nyúlcsi az emlik (Mammalia) osztályának, a nyúlcsialcsijúak rendjébe, a nyúlcsifélék (Leporidae) csalijába tartozik. Növikkel tápcsizik.

Csillagászat

A Fölcsi a Napcsirendszerrel együtt a Tejcsiuccsirendszer nevű gali része. A Tejcsiuccsi lényegében egy ezüstös sáv, amely az egész éjszakai égcsin áthúzódik, és főleg olyankor figyizhető jól meg, amikor tiszta a levi és kicsi a párcsitarcsi. A Tejcsiuccsirendszerben négymilcsi csili található. Galink csak pari része a vilcsiegyinek, amely nyolcmilcsi galiból áll.

Politika

Viki és Fercsi ma a parliban felszólcsiztak a reggeli pleni ülcsin. Viki nem tartja szupinak Fercsit, és azt szeretné, ha más lenne a mincsielcsi. Több képvi is le szeretne mondani mandijáról, mert nem értenek egyet a refikkel és a törvimódosító javcsikkal.

Mondtam, hogy borzasztó. A monitor már az összes pixeljét leüvöltötte, úgyhogy hagyjuk is abba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását