2024. április 24. - György

Emelkedtek a folyószámlahitelek

Enyhén emelkedett októberben a lakossági folyószámlahitelek, valamint a fogyasztási hitelek átlagos kamata, míg a lekötött forintbetétek átlagos kamatozása csökkent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteki közleményéből.
2007. november 30. péntek 17:41 - Hírextra
A folyószámlahitelek átlagkamata 0,44 százalékkal 21,98 százalékra nőtt októberben az előző hónaphoz képest. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 0,68 százalékkal 17,74 százalékra, az átlagos hitelköltség mutató pedig 25 bázisponttal 25,63 százalékra nőtt. A lakáscélú hitelek átlagos kamata 10,36 százalék, hitelköltség mutatója pedig 13,03 százalék volt októberben. A fogyasztási hitelekből kevesebbet, míg a lakáscélú és az egyéb hitelekből többet vettek fel októberben, mint szeptemberben. A fogyasztási hitelek értéke 19,9 milliárd forinttal, a lakáscélú hiteleké pedig 9,8 milliárd forinttal bővült októberben.

A lakossági, látra szóló, illetve folyószámlabetétek átlagkamatlába 2,78 százalékos volt októberben. A lekötött betétek átlagos kamatai minden lejárat esetében csökkentek. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába 0,67 százalékkal 6,34 százalékra, az egy éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratú lekötött betéteké pedig 0,42 százalékkal 7,85 százalékra csökkent. Az MNB adatai szerint októberben 697,2 milliárd forintot tett ki a lekötött új betétek értéke.

Az euró alapú lakossági hitelek értéke 1,3 milliárd forinttal bővült októberben. Az euró folyószámlahitelek átlagos kamatlába a szeptemberi alacsonyabb érték után 10,15 százalékra emelkedett a múlt hónapban.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába kismértékben csökkent, de az átlagos hitelköltség mutató emelkedett. A lakáscélú hitelek kamatlába és átlagos hitelköltség mutatója is növekedést mutat az MNB közleménye szerint. A svájci frank alapú fogyasztási hitelek átlagos évesített kamatlába és hitelköltség mutatója is csökkent. Az évesített kamatláb 6,38 százalékos volt októberben, az átlagos hitelköltség mutató pedig 9,23 százalékot tett ki. A lakáscélú hitelek átlagos évesített kamatlába 4,13 százalék, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,57 százalék volt az előző hónapban.

A személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója csak az euró-alapúak esetében változott számottevően. A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója forint esetében 24,8 százalékos, svájci frank esetében pedig 18,75 százalékos volt az előző hónapban.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója forint esetében 13,75 százalékos, euró-alapúaknál 7,89 százalék, míg svájci frank esetében 6,77 százalék volt októberben.

A svájci frank alapú fogyasztási hitelek az eddigi legmagasabb mértékben emelkedtek: csak októberben 78,6 milliárd forint értékben vettek fel ilyen hitelt az emberek. A svájci frankban denominált lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke az előző hónaphoz képest emelkedett. Az új szerződések értéke 57,8 milliárd forintot tett ki, amely 6,5 milliárd forinttal volt magasabb az előző havi értéknél.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását