2024. március 29. - Auguszta

Befektetés - megtérülés

A Balatonnál egy szállodaépítő 12-14, egy kikötőbővítő 10, egy új kikötőépítő pedig 20 éves megtérülési időre számíthat - hangzott el kedden Siófokon a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. által a balatoni befektetések, fejlesztések megtérül
2007. november 28. szerda 06:43 - Hírextra
Sütő László, Marcali polgármestere vitaindító előadásában kifejtette, a klasszikus nemzetközi nagybefektetők alig fellelhetők még a balatoni régióban, mert a térségre jellemző erős szezonalitás bizonytalanná teszi a megtérülési számításokat. Ezeken a mutatókon, így a befektetési kedven is sokat lendíthetnek az elnyerhető támogatások - tette hozzá.

Németh Richárd, a Horváth HTL Hungary and Russia Szállodaipari Tanácsadó cég igazgatója arról beszélt, hogy a balatoni régióban jelenleg található 1.000-1.500 minőségi szállodai szoba duplájára lesz várhatóan kereslet 6-8 éven belül. Jelenleg 50-55 százalékos a térség szállodáinak átlagos kapacitáskihasználtsága, ami szerinte már biztosít egyfajta megtérülési lehetőséget. A szakember hozzátette, megfontolandó, érdemes-e szállodaépítésbe kezdenie annak, akinek a beruházáshoz 50 százaléknál nagyobb arányú hitelre van szükség. Sorra épülnek a többcsillagos szállodák az üdülőövezetben, tehát a versenyhelyzet folyamatosan erősödik, miközben még mindig csak tucatnyi szálloda képes az egész éves gazdaságos üzemeltetés feltételeit megteremteni - tette hozzá.

Horváth Gyula, a kikötőlánccal rendelkező Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kifejtette, a vitorláskikötő-építés nagy tőkeigényű, lassan megtérülő beruházás, ahol a megtérülést jelentősen befolyásolja a hatóságok és önkormányzatok ügykezelése, továbbá a helyi civil szervezetek támogató hozzáállása is.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere arról beszélt, hogy bár kezdetben a szükség vezette városát arra, hogy közterület-fejlesztéseibe a vállalkozókat is bevonja, mára modellértékűvé vált a siófoki bevásárló- és sétálóutcák létrehozása. A fejlesztések vállalkozói tőke közreműködésével, a vállalkozók szempontjainak figyelembevételével történtek, amiért cserébe ők hosszú távú bérleti jogviszonyt kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását