2024. április 25. - Márk

Másfélmillárd értékben bocsát ki Nógrád kötvényeket

Másfélmilliárd forint értékben bocsát ki kötvényt Nógrád Megye Önkormányzata, mert nincs pénze fejlesztésekre; a konstrukciót a hitelfelvétel helyett választották - erről a közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyaltak.
2007. november 22. csütörtök 17:17 - Hírextra
Becsó Zsolt (Fidesz), a közgyűlés elnöke ismertette: a tervezett fejlesztésekhez szükséges saját erőt sem bevételeiből, sem a még értékesíthető ingatlanvagyonból nem tudja biztosítani az önkormányzat, ezért kell külső forrást bevonni, a kötvénykibocsátás pedig kedvezőbb, mint a hitelfelvétel.

A testület a konkrét kötvénykibocsátási szerződéstervezetről decemberben dönt, a megyében működő nyolc banktól beérkező ajánlat alapján választják ki a lebonyolítót.

A zártkörű, 1,5 milliárd forintos kötvénykibocsátás futamideje 20 év lesz, a törlesztést öt év múlva kezdik meg.

A közgyűlésen politikai vita alakult ki a napirend tárgyalásakor, a javaslatot elutasító MSZP-frakció tagjai elsősorban azt kifogásolták, hogy a visszafizetés a következő önkormányzatra ró majd terhet, ráadásul a működéstől von el pénzt.

A közgyűlési elnök úgy reagált, hogy nem kerülne sor erre a kényszerintézkedésre, ha az MSZP vezette kormány nem lehetetlenítené el az önkormányzatokat például azzal, hogy a nógrádi közgyűléstől 2007-ben 533 millió forintot vontak el.

"Ez nem egyedi megoldás, és nem jobboldali privilégium" - fogalmazott, hozzátéve: az önkormányzatok - köztük baloldaliak is - 200 milliárdos nagyságrendben kényszerültek már kötvénykibocsátásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását