2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kövessük Szent Erzsébet példáját

A XXI. századi Európának és a világnak az erkölcsi deficit miatt olyan példaképekre van szüksége, mint a nyolcszáz évvel ezelőtt született Árpád-házi Szent Erzsébet - mondta Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke szerdán, a szent születésének évfordulója
2007. november 21. szerda 14:58 - Hírextra

"A XXI. század Európájának, a világának nemcsak a tudomány fejlődésére van szüksége, hanem - éppen talán ennek az országnak, Magyarországnak - az erkölcsi deficit miatt példaképekre van szüksége, olyan példaképekre, akiket fel lehet mutatni, akiknek életútja például szolgálhat minden magyar és minden európai számára" - fogalmazott Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, hogy ilyen példakép Árpád-házi Szent Erzsébet.

Mint mondta, Szent Erzsébet példája a szeretetadás példája: boldogsággal tölt el az adakozás is, talán a legnemesebb boldogság az, amit akkor érzünk, amikor valakit megsegítünk.

Szabó Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztályának elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy Szent Erzsébet európai kultusza mérföldkőnek tekinthető a középkori Magyarországról alkotott kép megváltozásában.

A XI-XII. században, mint azt a francia irodalom is mutatja, a kalandozásokhoz kapcsolódó megrázó élmények hatására, a magyarságról negatív kép alakult ki. Ez a helyzet változott meg alapvetően Erzsébettel, amikor kezdett kialakulni a nyugati kereszténység oldalán álló Magyarország képe - mondta Szabó Miklós.

Az a spirituális kapcsolat, amely 1207-től, Erzsébet születésétől, a 2007. esztendőig ível, ilyenformán egyaránt szól európaiságunkról, szimbolikus befogadtatásunkról a XIII. században a nyugati keresztény országok családjába, és immár Európához tartozásunk megszilárdulásáról a XXI. század első évtizedében - mutatott rá az előadó.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke A szentté avatás kánonjogi gyakorlata a XIII. században címmel tartott előadást a tanácskozáson.

Mint elmondta, Árpád-házi Szent Erzsébet kanonizációja, a XIII. századi eljárási fegyelem lényegének kialakulása után, a frissen rögzített, de jelentős múltra visszatekintő szabályok megtartásával, a korra jellemző módon, nagyszámú tanú kihallgatásával történt.

A bíboros szerint IX. Gergely pápa személyes érdeklődősének és nagyrabecsülésének jeleként fogható fel a kanonizációt közlő bulla lelkes hangneme és a dinamikusan lefolytatott eljárás. Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatása kánonjogi szempontból a kor élenjáró eseményei közé tartozott - mutatott rá Erdő Péter.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év országos záróünnepségét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon, a szent szülőhelyén tartották november 18-án.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását