2024. április 19. - Emma

"Az Oscar egyre inkább a nagy semmi felé tendál, halálosan komolytalan"

Az idei Oscar-díjátadón szereplő filmek nagy része még csak napjainkban kerül a hazai mozikba. Sok film azonban egyáltalán nem jut el Magyarországig. Ennek ellenére így is tippelhetünk itthonról, kik lesznek az idei befutók. Réz András szerint az idei gál
2007. február 23. péntek 18:37 - Kánya Andrea

Idén a legjobb film kategóriában a Tégla, a Bábel, a Levelek Ivo Dzsimából, a Család kicsi kincse, illetve a Királynő versenyzik.

Réz András filmesztéta a Bábelt, illetve a Téglát tartja a legesélyesebbnek a díj elnyerésére. „Az a kérdés, Martin Scorsesét mennyire akarják kárpótolni az elmúlt évek méltatlanságai miatt, miszerint nem kapott még soha Oscar-díjat. Inarritu filmje, a Bábel szintén igen komoly film, én szívem szerint rá voksolnék.”

A Királynő meglepően elegánsan, szépen könnyed hangvételű film. „Nem tudom, mennyire fogja ez a finom angolos báj megérinteni az amerikaiakat ", mondja a filmesztéta. A család kicsi kincse című film szintén egy könnyedebb alkotás a díjazottak közül.„Nem lehet tudni, hogy éppen milyen passzban vannak a zsűrizők, azaz hogy könnyedebb vagy fajsúlyosabb filmet választanak.”

A Királynő egyébként nemcsak a legjobb film díját nyerheti, hiszen megkaphatja a legjobb női főszereplőnek járó díjat is - Réz András szerint ez a legvalószínűbb. Emellett a legjobb kísérőzene és a legjobb jelmez kategóriájában is szerepel. Réz András szerint tehát Helen Mirrené lehet az Oscar, de esélyesnek találja Meryl Streepet is, aki eddig már több díjat is bezsebelt kitűnő alakításáért. Kíváncsian figyeljük Penelope Cruz jelölését is, aki a Volverben lenyűgöző teljesítményt nyújt.

„Volt egy időszak, mikor az afroamerikai színészek, rendezők, az afroamerikai tematika hirtelen a figyelem középpontjába került. Most megtörténhet, hogy a latin gondolat (Latin Amerika, az Egyesült Államokban élő latin népesség: spanyolok, Puerto Ricóiak, mexikóiak), az óvilági latin, spanyol kultúra kerül előtérbe. Szóval, most a mexikói rendezők szép számmal képviseltetik magukat, a Volverre pedig oda kell figyelni. Toronymagasan a legjobb filmek közé sorolom, annak ellenére, hogy más jelölést a legjobb női főszereplőn kívül nem kapott", mondja Réz András.


Bábel

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában öten versengenek: az After The Wedding (Dánia), A mások élete (Németország), A Faun labirintusa (Mexikó), a Water (Kanada) és a számunkra szintén ismeretlen Indigénes (Algéria) című alkotások.

Réz András szerint A mások élete valószínűleg nehezen értelmezhető majd az amerikaiak számára: „Szépen csendben kezd kiderülni, hogy ahány generáció nézi meg az alkotást, annyiféleképpen lehet értelmezni A mások életét. Továbbá az is szempont, ki milyen kultúrából érkezik. Van, aki a film történelmi hitelességét vitatja, sokan pedig azt mondják, itt nem történelmi hitelességről, hanem a drámai hitelesség megkérdőjelezhetőségéről beszélhetünk. Véleményem szerint A mások élete mindezek ellenére az utóbbi évek legremekebb filmje, a német film felemelkedését nagyon pontosan jelzi. A másik kedvencem, A Faun labirintusa szintén a már említett latin kultúra nagy feltörekvője. Kérdés, hogy a fantasy kategóriájában mennyire jön majd be. Emlékezzünk vissza, hogy A Gyűrűk Ura trilógiát folyamosan futottak még kategóriában tartották számon a gálán, aztán egyszer csak kitört a semmiből és tarolt akkor, amikor a harmadik rész piacra került.”


Tégla

Az idei Oscar zenei kategóriáinak újdonsága egy Broadway - musicalből megfilmesített alkotás, a Dreamgirls, melyet Diana Ross és egykori soulegyüttese, a Supremes sikertörténete ihletett, és amely elnyerte a legjobb musical/vígjáték kategória díját a Golden Globe díjátadáson (két mellékszereplője, Eddie Murphy és Jennifer Hudson pedig szintén a Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók szervezete, a HFPA kitűntetését vehette át). A legjobb betétdal kategóriájában a film három dala is szerepel, Réz András szerint pedig nem kérdés, ki kapja a díjat: „A Verdák betétdala nem egy lórúgás”, mondja a filmesztéta.

Számunkra a legnagyobb öröm, hogy vasárnap este két magyarért is szurkolhatunk: M. Tóth Géza animációs rövidfilmje, a Maestro, illetve Zsigmond Vilmos operatőr is nominált az Oscar díjátadón. Hajdú Szabolcs Fehér Tenyér című alkotása nem került be a legjobb öt közé.

Zsigmond Vilmost Brian de Palma 1940-ben játszódó The Black Dahlia című misztikus thrillerének fényképezéséért jelölik. Az operatőr 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért már kapott egy Oscart, de később A szarvasvadászért és A folyó című filmért is jelölték.


A királynő

M. Tóth Géza nemcsak rendezője és forgatókönyvírója volt a Maestrónak, hanem látványtervezője és vágója is. A rendező, aki már a héten Los Angelesbe utazott, a Klubrádió Büntető-mozidélutánjának szerda este úgy nyilatkozott, hogy szerinte a film egyértelműen fesztiválfilm. „ A Maestro legfőképpen azért készült, hogy fesztiválokon bemutassák. Az pedig, hogy most itt kint képviselem Magyarországot, fontos kultúrdiplomáciai feladat”. A film az elmúlt egy évben körül- belül száz fesztiválon szerepelt, negyven díjat pedig el is nyert.

Tehát vasárnap éjjel 2 órakor  - aki bírja - Oscar díjátadás, szép estélyi ruhákkal és sok izgalommal. Összegzésképpen egy kis pesszimizmus Réz Andrástól:  „Az Oscar számomra egyre jelentéktelenebbé válik. Nem oszt, nem szoroz, hogy ki nyer. Egyre inkább a nagy semmi felé tendál. Halálosan komolytalan. Anno ez a díj azt jelentette: filmek versenyeznek. Olyan filmek, amikre még jövőre is emlékszünk. Ki emlékszik már a tavalyi nyertesekre, vagy a tavaly előttiekre? Senki. Azaz: hemzsegnek a középszerű, vagy annál gyengébb filmek."

És hogy Réz szerint mégis melyik film az, ami visz mindent, íme a válasz: „A Tégla minden érdeme mellett Scorsesének ez messze nem a legerősebb mozija, a Blood Diamond egy nagy rakás semmi, még akkor is ha Leonardo DiCaprio megpróbálja életben tartani kétségbeesetten. Egyáltalán nem kizárt, hogy megkapja a legjobb férfi díjat, de ez valószínűleg azért fog megtörténni, mert nincs a jelöltek között egyetlen nagy erejű film sem. Ebben a mezőnyben a Bábel az egyetlen olyan típusú film, aminek még van valamilyen morális tartása, és mondani akar valamit. Itt aztán hullik szét minden. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy szurkolunk a magyaroknak.”


Kategóriák:

Legjobb film:
A tégla
Bábel
Levelek Ivo Dzsimából
A család kicsi kincse
A királynő

Legjobb rendező:
Martin Scorsese( A tégla)
Clint Eastwood (Levelek Ivo Dzsimából)
Stephen Frears (A United 93-as)
Alejandro Gonzales Inarritu (Bábel)

Legjobb férfi főszereplő:
Forest Whitaker (Az utolsó Skót király)
Leonardo Dicaprio ( Véres gyémánt)
Ryan Goslong (Half Nelson)
Peter O'Toole (Venus)
Will Smith (A boldogság nyomában)

Legjobb női főszereplő:
Helen Mirren ( A királynő)
Judi Dench (Egy botrány részletei)
Penelope Cruz (Volver)
Meryl Streep ( Az ördög pradát visel )
Kate Winslet (Apró titkok)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Eddie Murphy (Dreamgirls)
Alan Arkin (A család kicsi kincse)
Jackie Earle Haley (Apró titkok)
Dijmon Hounsou (Véres gyémánt)
Mark Wahlberg ( A tégla)

Legjobb női mellékszereplő:
Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Adriana Barraza (Bábel)
Cate Blanchett ( egy botrány részletei)
Abigail Breslin ( A család kicsi kincse)
Rinko Kikuchi (Babel)

Legjobb idegen nyelvű film:
After the wedding (Dánia)
A mások élete (Németoszág)
A Faun labirintusa (Mexikó)
Water (Kanada)
Indigénes (Algéria)

Legjobb animációs film:
Verdák
Táncoló Talpak
Rém Rom

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika - Sacha baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer
Az ember gyermeke - Alfonso Cuarón, Zimithy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus és Hawk Ostby
A tégla - William Monahan
Apró titkok -Todd Field és Tom Perrotta
Egy botrány részeltei - Patrick Marber

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Guillermo Arriaga (Babel)
Iris Yamashita ( Levelek Ivo Dzsimából)
Michael Arndt (A család kicsi kincse)
Guillermo del Toro ( A Faun labirintusa)
Peter Morgan ( A királynő)

Legjobb operatőr:
Zsigmond Vilmos (Fekete Dália)
Emmanuel Lubezki (Az ember gyermeke)
Dick Pope ( Az illuzionista)
Guillermo Navarro ( A Faun lairintusa)
Wally Pfister ( A tökéletes trükk)

Legjobb filmzene:
Gustavo Santaolalla (Babel)
Thomas Newman (The Good German)
Philip Glass (Egy botrány részletei)
Javier Navarrete ( A Faun labirintusa)
Alexandre Desplat ( A királynő)

Legjobb betétdal :
Melissa Etheridge: „I Need To Wake Up” - Kellemetlen igazság
Henry Krieger, Scott Cutler, Anne Preven: „Listen” - Dreamgirls
Henry Krieger, Siedah Garrett: ”Love You I Do” - Dreamgirls
Randy Newman: ”Our Town” - Verdák
Henry Krieger, Willie Reale: ”Patience” - Dreamgirls

Legjobb vágás:
Babel
Véres Gyémánt
Az ember gyermeke
A tégla
A United 93-as

Legjobb díszlet:
Dreamgirls
The Good Shepard
A Faun labirintusa
A Karib-tenger kalózai - Holtak kincse
A tökéletes trükk

Legjobb kosztüm:
Man cheng jin dai huang jin jia
Az ördög Pradát visel
Dreamgirls
Marie Antoinette
A királynő

Legjobb smink:
Apocalypto
Távkapcs
A Faun Labirintusa

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását