2024. március 29. - Auguszta

Ritka vadászati könyvek

Ahogy az várható volt, a Bibliák, a folyóiratok, az atlaszok, metszetek megtartották több százezer forintos, magas árukat a Szőnyi Antikváriuma hétvégi árverésén. A rekordokat azonban a vadászati könyvek és néhány külsőre jelentéktelennek tűnő kötetek ho
2007. november 19. hétfő 07:53 - Hírextra
Tíz-, tizenkét- és tizenötszörös árra licitálták a 15-15 ezer forintról indított, és 145, illetve 170 ezer forintért elvitt A császármadár és vadászata című 1899-es Lakatos Károly kötetet, és Tóth Mihály Agarászatát. Valamint a 8 ezer forintról 120 ezer forintig felvert Harsághy Pál elbeszéléseit és cikkeit tartalmazó Öreg vadász című könyvecskét. Ahogy igen jelentős növekedéssel talált gazdára mind a 30 vadászati témájú kiadvány is, a legkevésbé kapós darabok is megduplázták, megháromszorozták indító árukat a szombati liciten. A hét erdészeti kötetet magába foglaló tételt 25 ezer forintról indították és 105 ezer forintnál ütötték le

Hasonló emelkedést ért el egy erdélyi szakácskönyv, - Fabriciusné Bónyi Elsa 1926-os receptkönyve - a többi gasztronómiai kötettel egyetemben.

A Czuczor - Fogarasi-féle szótár 1862-1874-es kiadásáért 105 ezer forinttal adtak többet 40 ezer forintos kikiáltási áránál. A családtörténeti, heraldikai szekcióban a legmagasabb leütést, 165 ezer forintot Kempelen Béla tizenegy kötetes Magyar nemesi családok című munkája érte. Míg a Magyarország címeres könyve 1913-ból 100 ezer forintnál végzett.

Egy 1975. január 20-án kelt autográf üzenet: "Jánosnak, az embernek és költőnek sok jót, egészséget, örömet kíván" szöveg Nagy Lászlótól való. A feltehetően Pilinszky Jánosnak írt üdvözlet köré a költő egy szívet rajzolt. Ezért a kartonpapírért, amely egy könyv hátsó borítója volt valaha, hatszoros árat, 34 ezer forintot fizetett egy gyűjtő.

A Magyar Földrajzi Társaság könyvsorozatából a lengyel író, utazó Ossendowski útikönyvét, A sivatag népét sokan akarták megszerezni, így 4 ezer forintról huszonkétszeres licitemelkedéssel, 90 ezer forintért vitte el a győztes. A szerző Lenin-kötetét, az 1930-as évekből, 55 ezer forintra értékelte az aukció közönsége.

Az aukció 517 tételének nagy részét elvitték a gyűjtők, néhány alacsonyabb összegű, hiánypótló kiadványt vásárolt a Széchényi Könyvtár is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását