2024. április 16. - Csongor

Ördögh Szilveszter író távozott tőlünk

Életének 60. évében péntekre virradóra elhunyt Ördögh Szilveszter József Attila-díjas író - tudatta Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke az MTI-vel.
2007. november 16. péntek 11:45 - Hírextra
Ördögh Szilvesztert, aki a XXI. Század Társaság főtitkára is volt, szombaton, a Hazám-díj átadásán posztumusz kitüntetik a szervezet által alapított elismeréssel - közölte Kocsis András Sándor.
A 2000-ben alapított, elnevezésében József Attila Hazám című szonettkoszorújának címét kölcsönző díjjal a társaság kuratóriuma évente olyan személyiségeket jutalmaz, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták.

Ördögh Szilveszter számos népszerű novellát és regényt írt, amelyekből tévé- és rádiófeldolgozások is készültek. Műfordítóként is alkotott, francia és vietnami szerzők műveit fordította magyarra.

Fő művei közül Kocsis András Sándor a Koponyák hegye (1976) és az Eretnek írások (2000) című alkotásokat emelte ki, amelyek - mint mondta - egységes logikai rendszert alkotnak.
Hozzátette: Ördögh Szilveszter éppen arra készült, hogy egy harmadik résszel trilógiává egészíti ki a két alkotást.

Ismert művei közé tartozik még A csikó (1973), a Kapuk Thébában (1978), a Bizony nem haltok meg (1979), a Változatok megváltásra (1982), a Lázár békéje (1985), a Titkos értelmű rózsa (1986), a Dobol a hó (1991), A könyv is olvas engem (1993), és a Koponyaüreg (1994).
Ördögh Szilveszter 1948. október 28-án született Szegeden. 1873-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-francia szakán szerzett diplomát. 1973-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola ösztöndíjasa, 1975-től a Magvető Kiadó szerkesztője, 1983-től az Új Írás rovatvezetője. 1988-tól a Magyar Eszperantó Szövetség Tekintet című magyar nyelvű kulturális szemléjének főszerkesztője.

1988 májusától 1989 októberéig a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának tagja volt, 1994-től Horn Gyula kulturális tanácsadója. 1996-tól 2000-ig, majd 2002-től ismét a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagja volt.
Munkásságát 1974-ben József Attila-díjjal ismerték el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását