2024. április 20. - Tivadar

Élőlánc a kisiskolákért!

Élőlánc a kisiskolákért! mottóval adománygyűjtő akciót indít több civil szervezet; azt kérik, hogy a karácsonyi ajándékra szánt pénz tíz százalékát adják a kisiskoláknak - közölték az érintett tömörülések szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.
2007. november 14. szerda 13:30 - Hírextra
Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja elmondta, hogy a kormányzati támogatások, a normatívák csökkenése miatt kisiskolák tömegére várhat bezárás.
Mint mondta, tudja, hogy az összeg, amit összegyűjtenek nem lesz elegendő, de reményének adott hangot, hogy mozgósítani tudják a társadalmat.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint abból a negyvenmilliárd forintból, amit digitális táblák beszerzésére fordítana a kormányzat, jelentős segítséget lehetne nyújtani az érintett intézményeknek.

Az ellenzéki politikus Klebelsberg Kunót, az egykori oktatási minisztert idézte, aki azt mondta: "az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerek gyalog is el tud menni az iskolába".
Úgy vélte: az iskolák megtartása, a vidéki Magyarország megerősítése csak átfogó programmal lehetséges.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: nagyon komoly jelzés a kormánynak, hogy a civil szervezetek összefogására van szükség az oktatás finanszírozásának védelme érdekében. Úgy tűnik, a kormány dolgát, átvették a civilek - tette hozzá az érdekvédő.

Porogi András, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének alelnöke arról beszélt, hogy becslések szerint mintegy száz falusi iskolára került lakat, s mintegy 800 intézményt vontak össze. Könnyen lehet azonban, hogy a kormányzati támogatások folyamatos csökkenése miatt utóbbiakra is a felszámolás vár a következő években.

Semmilyen szakmai érv nem igazolja ugyanakkor azt sem, hogy az összevont iskolák hatékonyabb képzést, jobb nevelést tudnának biztosítani - hangsúlyozta.

Gazsó Ferenc professzor szerint garantálni kell a kistelepülési iskolák működésének feltételeit. A professzor költségalapú normatív finanszírozást szorgalmazott, hozzátéve: a jelenlegi finanszírozási rendszer teljesen alkalmatlan az általános iskolák működésének biztosítására.
Az akcióhoz eddig az Élőlánc Magyarországért, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete, a Független Pedagógus Fórum, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Magyarországért Egyesület csatlakozott.

A szervezők szándéka szerint a gyűjtést jövőre is folytatják, s az adományokat május elején osztanák szét az iskolájuk megmentésére pályázó falvak között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását