2024. április 20. - Tivadar

Felkészülés a télre

A téli időjárásra való felkészülésre figyelmeztet a katasztrófavédelem: talán a legfontosabb az autósoknak a téli gumi használata. Országszerte vasárnap délelőtt kezdődött havazás, az előrejelzések szerint bár lesznek enyhébb időszakok, a következő napokb
2007. november 11. vasárnap 21:13 - Hírextra
Országszerte havazás kezdődött vasárnap délelőtt, ezért a katasztrófavédelem a téli időjárás veszélyeire és azokra való felkészülésre figyelmeztet. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy az autósok téli gumival közlekedjenek. Útnak indulás előtt mindig érdemes tájékozódni a két település közötti útviszonyokról, és ha rossz a helyzet, mindenképpen érdemes a mellékutak helyett a főutakat és az autópályákat választani.

Dobson Tibor elmondta, hogy utazáskor fontos a külső időjárásnak megfelelően öltözködni, hiszen előfordulhat, hogy a kocsi elakad, ilyenkor pedig a hidegben kell várakozni. Amennyiben kisgyerekkel utazik valaki hasonló okokból valamilyen meleg italt - például teát - és célszerű vinni, illetve pokrócot, plédet is.

A szóvivő beszélt arról is, hogy jó ha a havas időben van az autóban egy kevés homok, esetleg lapát, így ha a kocsi elakad, ki lehet könnyen menteni.

A tűzoltók is a tél beálltával felkészülnek a műszaki mentésekre, vagy az elakadásokra, a kocsikon is ezek felszámolásához szükséges eszközöket visznek. A polgári védelem ilyenkor általában az önkormányzatokkal együttműködve berendez melegedő helyeket, hogyha egy autókonvoj, esetleg egy vonat elakad, akkor az utasokat ideiglenesen el tudják helyezni - tette hozzá a szakember.

Az előrejelzések szerint lesz egykét szárazabb nap ezután, de a következő napokban alapvetően marad a csapadékos időjárás, így eső, hó és havas eső is várható.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását