2024. április 25. - Márk

Batthyány-kiállítás Bécsben

Rendkívül impozáns és gazdag kiállítást szervezett az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum a Budapesti Történeti Múzeummal és az Osztrák Állami Levéltárral közösen
2007. november 4. vasárnap 17:00 - Hírextra

A mintegy százhetven eredeti okmányt, festményt és használati tárgyat bemutató kiállítás hétfőtől tekinthető meg a levéltár Bécs belvárosában található évszázados épületében, amelynek eredeti állapotban megőrzött terme illő hangulati aláfestést nyújt a tárlathoz. (Az épület ad otthont a Habsburg-birodalom központi anyagainak.)

Batthyány Lajost az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kötél általi halálra ítélte az osztrák császári hatalom. Az ítéletet golyó általi halálra módosították: az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét 1849. október 6-án végezték ki.
Az államférfiú életének mintegy a felét Bécsben töltötte, ott is nevelkedett - és sorsáról is ott döntöttek.
A "Törvénytisztelő felségáruló" címet viselő bécsi kiállítás anyaga részben a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből származik - mintegy százhúsz darab -, részben az osztrák levéltár archívumából. Az eredeti dokumentumok, levelek, festmények, tárgyak és fegyverek nem csupán Batthyány Lajos kiemelkedő személyiségét és tragikus sorsát mutatják be, hanem egyúttal felelevenítik a reformkor jellegzetes történelmi időszakát és az 1948-49-es események főbb mozzanatait is.

Egyebek között látható a miniszterelnök halálos ítéletét kimondó határozat eredeti példánya (rajta Haynau aláírásával), a bírósági tárgyalás iratai és fedőlapjai, a hadbíróság szavazati jegyzőkönyve és a kivégzésről szóló igazoló jelentés: ezek az okmányok az osztrák levéltárból valók. Megtekinthető Barabás Miklósnak a grófról 1847-ben készült eredeti festménye, akárcsak az a kis szelence, amelyben a miniszterelnök priccséből származó fadarabokat őrizték a hívei (a szilánkok Batthyány öngyilkossági kísérlete közben lettek véresek). A tárlat elemei között van az áprilisi törvények eredeti, V. Ferdinánd király és a kormányfő aláírását viselő példánya, illetve több minisztertanácsi jegyzőkönyv. Ugyancsak kiállításra került az államférfiú cellájában használt börtönlámpás, valamint számos, a korra jellemző ipari- és műtárgy, lobogó és nemzetőri egyenruha.

A tárlatról pazar, német nyelvű katalógus készült, amely nemcsak Batthyány Lajos élettörténetét ismerteti, hanem a kiállítás teljes anyagát is.

Fónagy Zoltán, a bécsi kulturális intézet igazgatója és Basics Beatrix, a történeti múzeum kurátora az MTI tudósítóját a tárlaton körbekalauzolva elmondták, hogy a történelmi anyag január végéig lesz látható az osztrák fővárosban.

Az évforduló alkalmából a Collegium Hungaricum tudományos konferenciát is szervezett a korról magyar és osztrák történészek részvételével. Magát a kiállítást Erdődy Gábor történész - jelenlegi vatikáni nagykövet - előadása nyitja meg. A konferencia résztvevői tiszteletére Horváth István bécsi nagykövet fogadást ad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását