2024. április 20. - Tivadar

Romák és a történelem

A romák szerepéről, történelméről, oktatásáról és a témában érintett tanárok felkészültségéről kétnapos tudományos tanácskozás kezdődött szombaton Budapesten, melyet Kállai Ernő kisebbségi ombudsman nyitott meg.
2007. október 13. szombat 19:25 - Hírextra

Mit tanítanak, egyáltalán tanítanak-e valamit a pedagógusok a romákról, a tanároknak van-e továbbadható valós ismeretük Magyarország legnagyobb kisebbségéről, helyes-e, hogy csak a konfliktusokat mutatják, miközben pozitív példákról említést sem tesznek? Ezeket a kérdéseket feszegeti és vitatja meg a Történelemtanárok 17. Országos Konferenciája, melyet a budapesti Kossuth Klubban tudományos kutatók, akadémikusok, tanárok és diákok részvételével tartanak.

Kállai Ernő úgy fogalmazott: a többségi társadalom főként a romák történelmében tájékozatlan, ezért elsőként a tanártovábbképzésbe és a felsőoktatásba beépítve kell megismertetni, majd taníttatni a cigányok szerepét, történelmét, így csökkentve a társadalmi feszültségeket.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa azt mondta: "egy kezemen meg tudnám számolni", hogy a magyar felsőoktatásban hány helyen lehet a tantervbe beépítve komolyan foglalkozni a hallgatóknak a romák történelmével.

Ezért - véleménye szerint - minden pedagógusnak minimum fél évig kellene hallgatnia kisebbségtörténelmet, hogy mind a 13 népcsoport kulturális és történelmi értékeit megismerjék.
Mennyivel lenne kevesebb vagy szegényebb a társadalom és a történelem, ha megismerné azokat a romákat, akiknek nagy szerepe volt a világ fejlődésében, történelmében? - tette fel a kérdést, majd példaként említette az 1848-as forradalomban, a gábor cigányközösséghez tartozó erdélyi ágyúkészítő, Gábor Áront, aki ma is a magyar történelem egyik legnagyobb alakja.

A cigányság történelmét felidézve elmondta, hogy a romák a XIV.-XV. században érkeztek a Kárpát-medencébe, történelmük, tudásuk szájhagyomány útján terjedt. A társadalmi változások hatására sokszor erőszakosan megpróbálták asszimilálni a romákat, már Mária Terézia is így akarta a cigányság problémáit megoldani: megtiltotta a nyelvhasználatot, a viseletet, és földművest akart csinálni a kézműiparban tevékenykedő romákból. A társadalmi, gazdasági önmozgás később új irányba került, így lett a XIX. században a cigányok egy része zenész, mert a hiányszakma itt mutatkozott, majd a gyáripar fejlődése során más irányba indult a fejlődés, így itt találtak megélhetést. Az 1961-es párthatározat, amely kimondta, hogy a romák nem alkotnak önálló népcsoportot, szintén az asszimilációt segítette, így indult el a telepfelszámolási program, a munkahelyteremtés, aminek a rendszerváltozás utáni privatizáció vetett véget, ugyanis ekkor a romák kétharmada veszítette el állását, amit ma sem tudott visszaszerezni, de az iskoláztatásra nem fordítottak kellő hangsúlyt.

"Ma egy újabb válságban vagyunk, felerősödtek az előítéletek, a kormányzat most szintén megpróbál beavatkozni" - mondta Kállai Ernő, rossz példaként sorolva a kormányok középtávú intézkedéseit, amelyből szinte semmi nem valósult meg.

Véleménye szerint a rossz minőségű oktatás miatt ma is újratermelődik az iskolázatlanok száma, így a romák egy részének ismét nem lesz esélye a felemelkedésre, mert már most vannak depresszív térségek, emberek esnek ki a közigazgatásból, ezért politikai reformra van szükség.

Négyévente érezhető javulás nem történhet, fel kell nőnie egy új generációnak, ami nem szorul majd állami segítségre - jelentette ki az ombudsman, hozzátéve, "mert amíg az ember kér, addig azt fogja kapni, amit a többségi társadalom adni akar". Az egyik lehetséges kiutat Kállai Ernő a politikai nyomásgyakorlásban látja, mert véleménye szerint a 600 ezres lélekszámú kisebbség negyedmilliónyi szavazópolgára pártba tömörülve és a parlamentbe akár néhány képviselővel is bejutva, rákényszerítheti a nagy pártokat arra, hogy komolyabban vegyék a kisebbségeket és a roma programokat, mint ahogy az történik Szlovákiában és Romániában is.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gábor
2008. február 11. 18:48
Tisztelt Kállai ombudsman úr!
Mint Gábor Áron IGAZI leszármazottja intézem soraim önhöz. (rajtam kívül legalább 50-60 embert tudok, aki bizonyított leszármazott és NEM cigány. Ne akarják Gábor Áront cigánnyá nyilvánítani, hiszen súlyos bizonyítékaink vannak az ellenkezőjére és országos botrányt fogunk csinálni ebből mi 50-60 unokatestvér!!! Az nagyon szép dolog, hogy a cigányság szeretne magának egy történelmi hőst, de keressenek olyat, aki valóban az, ne lopjanak maguknak. A színesfémgyűjtés és az ágyúöntés között van némi különbség. Kedves ombudsman úr, az egész világ magán fog röhögni! Talán Gábor Dénes is cigány volt? Mindenki tudja, hogy vannak magyar és zsidó és ezek szerint cigány Gábor családok ez nem azt jelenti, hogy rokonok lennének. Csak Erdélyben is több magyar Gábor család van, aki nem rokona a SZÉKELY hősnek.
Felszólítjuk, vonja vissza a papírokkal nem alátámasztható tudatlanságból eredő kijelentését mégpedig nyilvánosan.
A Gábor vérvonal nem szűnt meg, most is hősies emberek tartoznak ide, akik tesznek valamit hazájukért.

Gábor Emese
festő és szobrászművész
és 60 Gábor rokona
Viktor
2007. október 14. 09:39
Felháborító!Hogy veszi a bátorságot Kállai Úr,hogy Gábor Áront a történelem hamisításával "lecigányozza".Gábor Áron édesapja Berecken volt nótárius,ezt a tisztséget az 1800-as években csak nemes,vagy kisnemes tölthette be.A cigánysághoz csak annyi köze volt Gábor Áronnak,hogy sokuknak adott munkát az ágyúöntésnél,és ezek leszármazottjai,mivel szakmát és tudást szereztek nevezik magukat "Gábor cigányoknak"Ugye kedves Kállai Úr,ebböl egyenesen lehet következtetni,hogy Gábor Áron is cigány volt.?Nem Úram!Mivel az Én rokonságom leszármazottja a Gábor családnak - Nagyapám dédanyját Gábor Annának hívták aki testvére volt Gábor Áronnak - kikérem magamnak a történelem ilyen meghamisítását a családom nevében!Kállai Úr meg jobban teszi ha más példaképet választ a cigányságnak akivel nemhamisítja meg a magyar történelmet.Ajánlom Dankó Pistát!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását