2024. április 24. - György

Programsorozat kezdődött az OIK-ban

Megkezdődött a Nyelvek Európai Napjának programsorozata az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK), ahol többek között eszperantó programmal, jelnyelvi előadással, nemzetiségi műsorokkal, koncertekkel és különleges kötetekből rendezett kiállítással várják
2007. szeptember 26. szerda 13:50 - Hírextra

Szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján szerte Európában sok száz rendezvényen hívják fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és a nyelvek sokszínűségére. Ebben az évben 25 országban tartanak eseményeket ezen a napon - mutatott rá Mender Ibolya, az OIK főigazgatója az egynapos programsorozat megnyitó ünnepségén.

Mint elmondta, az Európa Tanács tagállamaiban 2001 óta megtartott Nyelvek Európai Napjához először 2005-ben csatlakozott nyílt nappal az Országos Idegennyelvű Könyvtár. Míg két évvel ezelőtt csak az OIK szervezett programokat szeptember 26-án, az idén már több könyvtár is csatlakozott a kezdeményezéshez, saját rendezvényével terjeszti az ünnep filozófiáját - emelte ki Mender Ibolya.
Hozzátette: az OIK 15 programmal várja az érdeklődőket a Nyelvek Európai Napján. Szakmai tanácskozást rendeznek a könyvtárak változó szerepéről, eszperantó programmal és a siketek vizuális nyelvi világába kalauzoló jelnyelvi műsorral várják az érdeklődőket. A hagyományokhoz híven az idén is bemutatkozik egy nemzetiség: a Magyarországon élő németek kultúrájával, zenéjével ismerkedhetnek a látogatók.

Az idén is hirdettek műfordítás-pályázatot, amelyre az Orosz Nyelv Éve alkalmából Valerij Brjuszov orosz költő versének fordítását várták. A beérkezett 41 pályaműből a legjobb fordítást ezen a napon hozza nyilvánosságra a zsűri.

Az esemény keretében az érdeklődők bepillanthatnak a könyvtár raktárába: a védett állományban egyebek mellett Cervantes Don Quijote című művének 1662-es kiadású példányát és a Károli Gáspár-féle Szent Biblia 1794-es kiadását tekinthetik meg. Emellett a 6-7 centis, úgynevezett minikönyveket és a 40 centiméteresnél nagyobb köteteket is megmutatják a könyvtár munkatársai.
A rendezvény zárásaként koncertet ad az Arpa d,Or nevű férfikórus, valamint a Palya Bea Quintet.
A 300 ezer darabos gyűjteménnyel rendelkező Országos Idegennyelvű Könyvtár, amely 134 nyelven őriz irodalmi alkotásokat, az ünnep alkalmából "amnesztiát" hirdetett azon tagjai számára, akik nem vitték vissza idejében a köteteket; még a több tízezer forintos késedelmi díjat is elengedik szeptember 24. és 28. között.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) tájékoztatása szerint idén az Európa Tanács 48 tagállamában hetedik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját. Az esemény az Európa Tanács kezdeményezésére indult el a Nyelvek Európai Évének 2001-es sikerét követően azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egész életen át tartó nyelvtanulás fontosságára, valamint az iskolai nyelvtanulás jelentőségére.

A közelmúltban más földrészek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. 2005-ben az Egyesült Államokban, 2006-ban Afrikában szerveztek a nyelvekhez kapcsolódó tematikus évet.
A szaktárca az MTI-hez eljuttatott felhívásában arra biztat mindenkit, hogy ezen a napon szakítson egy kis időt a nyelvi sokszínűségről való megemlékezésre: olvasson el az interneten egy idegen nyelvű cikket, vagy nézzen meg egy feliratos idegen nyelvű filmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását