2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kumin válaszolt Dávid Ibolyának

A köztársasági elnök legutóbb augusztus végén tárgyalt a pártok frakcióvezetőivel a költségvetési szabályok megújítását érintő ötpárti megegyezésről. Ezt Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője mondta csütörtökön az MTI-nek, annak ka
2007. szeptember 13. csütörtök 17:14 - Hírextra

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Népszabadság című napilap csütörtöki számában azt a kérdést fogalmazta meg, "hogyan kíván rendet teremteni a köztársasági elnök a pártok között a bizalomépítés mentén, ha a parlamenti pártokkal nem folytat soha semmilyen tárgyalást?" Az MDF elnöke azt mondta, a köztársasági elnök hivatalba lépése óta egyszer tette meg, hogy konzultációra hívta a pártelnököket, de két nap múlva úgy korrigálta a meghívást, hogy a parlamenti frakcióvezetőket várja a Sándor-palotába a költségvetési fegyelem és a költségvetési tanács ügyében.

Kumin Ferenc az MTI-vel közölte: Dávid Ibolyának ez az állítása pontosításra szorul, mivel fel sem merült a pártelnökök meghívása erre a megbeszélésre, az első pillanattól kezdve a frakcióvezetőkhöz szólt a felkérés, semmiféle utólagos korrekció nem történt. Kumin Ferenc hozzátette: amikor a köztársasági elnök pártok képviselőivel találkozik, akkor rendszerint olyan ügyek kerülnek napirendre, amelyek az Országgyűlésben folytatódnak, például amikor az államfő bemutatja azokat a jelöltjeit, akikről az Országgyűlés szavaz, akkor természetes, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok vezetőit hívja meg. Ezeknek a találkozóknak konkrét tematikája, célja van - jegyezte meg.

Dávid Ibolya felvetésére, miszerint nem ért egyet azzal a "stílussal", hogy a köztársasági elnök "elvonult a maga beszéde után" és nem hallgatta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői évadnyitó parlamenti felszólalását, Kumin Ferenc közölte: Sólyom László felszólalása önálló napirendi pont volt, amelynek része maga a beszéd és a reagálások.

Az államfő nem azonnal távozott beszéde után, hanem meghallgatta a pártok válaszait, majd mikor egy másik napirendi pontra, mandátumigazolásra tért át az Országgyűlés, a díszpáholyban helyet foglaló más közjogi méltóságokkal együtt távozott - hangsúlyozta Kumin Ferenc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását