2024. április 25. - Márk

Vírusos méhek, elhagyott kaptárak

Egy behurcolt vírus lehet oka a mézelő méhek rejtélyes eltűnésének Amerikában - állítják szakemberek. Mióta 2004-ben először figyeltek fel a kolónia összeomlás (colony collapse disorder - CCD) járványra, Amerikában a méhészek országszerte megfigyelték, ah
2007. szeptember 7. péntek 10:30 - Hírextra
Az egészséges és beteg kolóniák újbóli összehasonlítása azt mutatja, hogy egy 2002-ben azonosított vírus - az úgynevezett izraeli akut paralízis vírus (IAPV) - járulhat hozzá a méhek pusztulásához. A vizsgálat során a kutatók a vírust a legtöbb általuk tesztelt, érintett kolóniában kimutatták, ám szinte egyik egészségesben sem találtak rá. A vírus magában nem lenne elegendő a méhek elhullásáért. Ám egyéb tényezők, többek között egy atkafaj, egyéb vírusok és baktériumok is közrejátszhatnak a folyamatban. Más kutatók azonban kételkednek a vizsgálat eredményében mondván, hogy nem találtak kapcsolatot a vírus és a méhkaptárak összeomlása között.

Vírusos kapcsolat feltételezése miatt, a kutatók jó néhány mintát vettek négy betegség sújtotta kaptárból és két egészségesből. Amikor a csapat génszekvenszeren futtatta le a mintákat, számos vírust találtak azokban. Az egyes kaptárakból származó minták elemzése esetén 30 beteg kolóniából 25-nél mutatták ki az IAPV jelenlétét, míg a 21 egészséges kolóniáknál mindössze egynél.

A kutatók korábban kimutatták, hogy ha a kiürült méhkasokat besugározzák, az eljárás megöli a fertőző ágenseket. Ezért figyelmüket a vírusok, baktériumok és egyéb élőlények, valamint az olyan nem fertőző tényezők, mint a mobiltelefonok interferenciája felé fordították. Az első jelentések a kolónia összeomlásról 2004-ben érkeztek, ugyanazon évben, amikor egy izraeli virológus, Ilan Sela először írta le a vírust. Ez volt azon év is, amikor az amerikai méhészek Ausztráliából kezdtek méheket importálni. Most Ausztráliát tekintik a vírus potenciális forrásának. Ha ez beigazolódik, az igazán ironikus csavar lesz, mivel az ausztrál importok célja az amerikai méhpopulációk megerősítése volt egy másik veszedelem, a varroa atka ellen.

Az új vizsgálat során közel két tucat kutató genetikai szekvenálással vizsgálta a kasokat és azok lakóit. Ennek eredményeképpen létrejött egy lista, mely az amerikai kasokban talált méhek és az importált ausztrál méhek teljes genetikai repertoárját tartalmazta. A méhgének szétválasztásával, majd a fennmaradt genetikai anyag egyéb, publikus adatbázisokban részletezett szekvenciákkal történő összehasonlításával, a kutatók ki tudtak szűrni minden gombát, baktériumot, parazitát és vírust, melyeknek a méhek otthont adtak.

Ezt követően a csapat megkeresett minden olyan kórokozót a méhekben, melyeket a normál és olyanokat, melyeket a betegséggel sújtott kaptárokból gyűjtöttek be. A statisztikai összehasonlítás azt mutatta, hogy az izraeli vírus nagyban hozzájárult a betegség kialakulásához.

Sela elmondta, segít az amerikai kutatóknak kideríteni, hogyan és miért lehet a vírus végzetes. Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy néhány méh a vírus genetikai információját integrálni tudja saját genomjába, így ellenállóvá válnak a kórokozókkal szemben. Sela azt is hozzátette, az általa eddig megvizsgált méhek közel harminc százaléka tett így. Ezen természetesen "transzgenikus" méheket elméletileg lehet tenyészteni, hogy vírusellenálló rovarokat hozzanak létre.(hirado.hu)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását