2024. április 23. - Béla

Sarkozy fejedelemként válogathat

Művészi szőnyeg, dizájn fotel vagy akár XVI. Lajos stílusú iróasztal? Nicolas Sarkozy, az új francia elnök szabadon válogathat az Elysée-palota berendezéséhez a Mobilier national, a nemzeti bútortár anyagából: ez az intézmény három évszázada foglalkozik a
2007. május 28. hétfő 17:50 - Hírextra
Hasonló jogok illetik meg a Francois Fillon vezette új francia kormány mind a tizenöt miniszterét. A hivataltól bútorokat kérhetnek irodáik és fogadóhelyiségeik berendezéséhez - mondta el az AFP-nek Bernard Schotter, a Mobilier national és a híres Gobelin-manufaktúra vezetője.

"Már kezdenek érkezni a kérelmek" - közölte a hírügynökséggel, hozzáfűzve, hogy a minisztercserével azért általában nem jár együtt a bútorzat teljes lecserélése.

Az intézmény először királyi bútormegőrzőként - Garde-meuble royal - működött, majd "császári" (impérial) jelzőt kapott. Kereken százezer bútordarabot, lakberendezési tárgyat, kanapékat, foteleket, komódokat, csillárokat, szőnyegeket, stb. őriznek raktáraiban.

Ezeket az Elysée-palota, az elnöki rezidencia, a miniszterelnöki Matignon-palota, a minisztériumok, a nagykövetségek és a nagy állami szervezetek székhelyeinek berendezésére lehet felhasználni. A készletet 600 raktárban tárolják.

A Mobilier national az egyes hivatalokból kapja a kéréseket, amelyek tartalmazzák, ki és milyen célra milyen bútort, berendezési tárgyat igényel, s ezeket legjobb tudása szerint igyekszik kielégíteni.

1980 óta egyedül az államfőnek van joga arra, hogy 1800 előtt készült bútort, műtárgyat igényeljen, de ezzel nemigen éltek Sarkozy elődjei: az Elysée-palotában ugyanis már régebbi időkből számos remekmű található.

Az erre vonatkozó rendelet azonban igen jól jött a Mobilier national számára, mivel gyűjteményébe fokozatosan visszatérnek olyan remekművek, amelyek korábban a különböző hivatalokban porosodtak. Fél évvel ezelőtt még az igazságügyi minisztériumban volt dekoráció egy XVII. századi faliszőnyeg-sorozat - miután ezeket visszaszolgáltatták az állami bútortárnak, ma a Galerie des Gobelins termeiben nyílt kiállítás legszebb darabjait alkotják.

Mindazonáltal a Mobilier national nem kíván múzeumi szerepkört magának. 1964 óta egyik feladata azonban éppen az, hogy alkotóktól, dizájn-művészektől rendeljen hivatali bútorokat, berendezési tárgyakat.

A Galerie des Gobelins-ben ilyen frissen készült modern szőnyegeket is kiállítottak, és ezek igazi remekművek a szakértők szerint. A Mobilier national emberei remélik, hogy ezek a darabok feltűnnek majd valamelyik minisztériumban, vagy akár az Elysée-palotában. "Sajnálnám, ha a raktárba kerülnének. Azt szeretjük, ha használják őket" - magyarázta el az illetékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását