2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fogszabályozás felnőttkorban: lehetséges!

Sokan tévesen hiszik, hogy felnőttkorban a fogszabályozás már nem lehetséges. Bár való igaz, hogy erre a legideálisabb a 12 év körüli életkor, de a fogak rendbetételére egész életünkben lehetőség van.
2019. október 12. szombat 16:30 - HírExtra

 Természetesen nem véletlen, hogy a fogszabályozást rendszerint még a nagykorúvá érés előtt végzik. Ennek oka, hogy a fogak és az állcsont 7-17 éves kor között növekedésben van, ezért még befolyásolható. Később, felnőttkorban erre már nincs lehetőség (csak műtétes helyreállítással változtatható meg az állcsontok helyzete), a felhasználható eszközök száma is kevesebb, továbbá előfordulhatnak különböző betegségek és egészségügyi problémák. Ezenkívül a fogszabályozás megterheli a fogak tartóállományát is, ami gyermekkorban a legellenállóbb. 

Ennek ellenére felnőttként is megéri belevágni a fogszabályozásba, melynek nemcsak szépészeti, de számos egészségügyi oka is lehet:

● Gyermekkori korrekció elmaradása
● Fogak tisztíthatóságának javítása és így a szuvasodás megelőzése
● Korábban kezelt rendellenesség visszaállása

● Esztétikum
● Fogpótlás lehetővé tétele
● Fogvesztés miatt a fogvándorlás visszafordítása

● Fogtorlódás megszüntetése
● Hosszú távú egészség biztosítása: a nem megfelelően illeszkedő fogak eltérő nyomást fejtenek ki a fogágyra és az állkapocs ízületre

● Logopédiai kezelés sikerének növelése
● Ínygyulladás megelőzése
● Egyéb fogászati kezelések lehetővé tétele

Ha fiatal felnőttként fogszabályozáson gondolkozol, vágj bele minél előbb és ne halogasd, mert minél előbb kezdik el a kezelést, annál hatékonyabb lesz. A legtöbb felnőtt páciens 20 és 30 év közötti, de ennél idősebb korban is lehetséges eredményesen kezelni a szabálytalanul álló fogakat.

 






A fogszabályozó viselése jellemzően minimum 1,5-2 év és a legjobb eredmények elérése érdekében a fogakra ragasztott, fémből készült és elasztikus drótokkal felszerelt, úgynevezett fix multiband típusú fogszabályozót alkalmaznak. Ez még kiegészíthető különböző hatékonyságot növelő eszközökkel, úgy mint:

● külső tágító csavar,
● belső rugó, 
● és palatinális támasz.

Egy másik bevált módszer az önligírozó fogszabályozó készülék, ami akár hónapokkal is lerövidítheti a kezelés idejét, ráadásul a fogorvoshoz is ritkábban kell ellátogatni. Ebből létezik fém és esztétikus változat. Mind a kezelés sebességét, mind annak költségeit tekintve jobban jársz a fém változattal. Az esztétikus verzió porcelánból készül és sokkal inkább a prémium kategóriába tartozik.

A fogszabályozás folyamata

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok:

● az alsó és felső fogsor lenyomata, 
● panoráma- és teleröntgen,
● illetve száj- és arcfotó.

Ezek kiegészíthetők speciális beállítású röntgenfelvételekkel és CT-vel. A végső diagnózishoz szükség esetén be kell vonni még egyéb fogegészségügyi szakembereket is (akik fogágy betegségekkel, fogpótlással foglalkoznak).

A következő lépés a kezelési terv összeállítása. A fogszabályozásnak két fő szakasza van, az első az úgynevezett aktív szakasz, a fogakat ekkor mozgatják a megfelelő helyre. A fogszabályozó felhelyezhető a fogak külső vagy belső ívére (nyelv felé eső rész) is.

A második szakasz a passzív szakasz, amikor a fogak helyben tartása a cél addig, amíg a fogágy átépül. Enélkül a fogak visszavándorolnak eredeti helyükre. Mindez történhet rögzített vagy kivehető eszközzel is.

Fogszabályozás után még logopédiai kezelés is szükséges lehet, aminek célja a nyelv helyzetének befolyásolása.

A fogak károsodásának megelőzése

A fogszabályozó viselésének van egy minimális egészségügyi kockázata, ami azonban egy egészséges fogsor helyes ápolásával gyakorlatilag nullára redukálódik.

Az esetleg veszélyként merülhet fel, hogy az orvos helytelenül ragasztja fel a készüléket, a fogon maradó ragasztó miatt a tisztítás nehézkessé válik, illetve a ragasztott gyűrű elmozdul és az alá bejutó ételmaradék szuvasodást okoz. Az orvos felelőssége tehát, hogy hiba nélkül ragassza fel a foszabályozót, továbbá tájékoztatnia kell a beteget a helyes fogápolásról, és a fogszabályozó miatt használatos speciális tisztító eszközökről (például fogköztisztító fogkefe). 

Mivel az esetek 90%-ában a páciens helytelen fogápolása okozza a problémát, könnyen megelőzheted a lepedék lerakódását gondos fogmosással és fokozott odafigyeléssel. Ide tartozik például olyan ételek fogyasztása, amik nem ragadnak bele a fogszabályozóba, vagy a dohányzásról való leszokás, ami fokozza a lepedékképződést és a gyulladásra való hajlamot.

Megéri-e belevágni felnőttként is a fogszabályozásba?

A válasz egyértelműen igen. Nemcsak a szebb mosoly, de a könnyebb tisztíthatóság és a száj, illetve a fogak egészségének megőrzése, sőt javítása, éppen elég indok arra, hogy belevágj a kezelésbe. Amire fokozottan érdemes odafigyelned, hogy a rögzített fogszabályozó levétele után se engedd el magad. Viseld a kivehető fogszabályozót ameddig csak kell (akár évekig), különben hiába költöttél el rengeteg pénzt és hiába szántál rá sok-sok évet. A jutalmad pedig egy egészségesebb fogsor, a bókok az ismerősöktől, a családtól és persze az elégedettség önmagaddal szemben.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását