2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A lengyel légitársaság Budapestre fókuszál

Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik, ami hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez - mondta Szijjártó Péter szerdán a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon.
2019. szeptember 5. csütörtök 09:09 - HírExtra
 

A külgazdasági és külügyminiszter a Három Tenger Kezdeményezés országainak területén létesülő közlekedési folyosókról szóló pódiumbeszélgetésen megjegyezte: az új stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a LOT budapesti bázisáról jövő nyártól naponta indulnak repülőgépek New Yorkba.

Emlékeztetett arra is, hogy a lengyel nemzeti légitársaság szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát, és hamarosan új járatokat indít a magyar fővárosból Prágába, Stuttgartba, Belgrádba és Szófiába is.

A lengyel infrastrukturális, valamint a szlovák, a litván és a lett közlekedési miniszterrel együtt tartott pódiumbeszélgetésen Szijjártó Péter azt mondta, a közép- és kelet-európai infrastrukturális hálózat fejlesztését is célzó Három Tenger Kezdeményezés akkor lehet sikeres projekt, "ha a szavakat a tettek is követik".

A miniszter szerint a kezdeményezésnek az olyan fejlesztésekre kell összpontosítania, amelyek pótolják a megfelelő észak-déli közlekedési és energetikai összeköttetések, valamint a térségbeli gyorsvasút hiányát.

A Varsót Csehországon és Szlovákián át Budapesttel összekötő gyorsvasútról elmondta: Magyarország 5 millió eurót szánt a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, a visegrádi csoporton (V4) belül az idei év végéig kellene befejezni a beruházásra vonatkozó koncepciós munkát úgy, hogy ezt figyelembe vegyék a 2022 utáni uniós költségvetési keretben, és a gyorsvasút váljon az uniós TEN-T hálózat részévé.

Az energetikai összeköttetések fejlesztéséről kifejtette: ez a diverzifikáció miatt fontos a gázszállításokban. Magyarország továbbra is csak az orosz forrásoktól függ, mert a döntő térségbeli beruházások - a horvát Krk szigeten épülő gázkikötő, a lengyel-szlovák interkonnektor - még nincsenek befejezve, az amerikai-osztrák cég még nem döntött a romániai fekete-tengeri gáz termeléséről.

A "közép-európai kis-Davosnak" is nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumot idén 29. alkalommal szervezték meg. A kedden megkezdődött, péntekig tartó konferencián több mint négyezer politikus, közgazdász, szakértő vesz részt.

A fórum szerdai gálaestjén átadják a fórum Év embere díját, amelyet 2016-ban Orbán Viktor miniszerelnöknek adományoztak. Sajtóértesülések szerint az idei díjazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő lesz.

A kitüntetés mellett a gálán idén is kiosztják a Stanislaw Vincenz lengyel íróról elnevezett Új Európa új kultúrája díjat is, amelyet az MTI értesülései szerint idén Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész vesz át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását